Determinants of customers' loyalty on bottled water brands in Turkey
Türkı̇ye'de müşterı̇lerı̇n şı̇şe suyu markalarına bağlılığının
- Tez No: 748826
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT UNANOGLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Sadakati. Marka Memnuniyeti, Marka Fiyatı, Fiyat Memnuniyeti, Müşteri Sadakati, Şişelenmiş Su, Brand Loyalty. Brand Satisfaction, Brand Price, Price Satisfaction, Customers' Loyalty, Bottled Water. Keywords: Export marketing, global exports, e-commerce, data analysis
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bir firma büyüdükçe, bir yandan mevcut müşterilerini mutlu tutarken diğer yandan da yeni müşteriler kazanabilmelidir. Uzun vadeli başarı bunu gerektirir. Bir ürün veya hizmetten duyulan müşteri memnuniyeti, bir markanın uzun vadeli performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu çalışmanın temel amaçları, marka sadakatinin fiyat ve marka memnuniyetine göre nasıl farklılaştığını incelemek, marka sadakatinin değişmesine neden olan koşulların daha geniş bir şekilde anlaşılmasını sağlamak ve genel olarak satın alma ve perakendecilik alanının firmalar için ne kadar önemli olduğunu göstermektir. Öğrenciler ve Türk vatandaşları üzerinde bir anket yapmak için kapalı uçlu bir anket türü kullanılmıştır. Çalışmanın hedef kitlesi, promosyon etkinliklerine katılan veya satış promosyonlarından yararlanan kişilerden oluşmuştur. Veri girişini mümkün olduğunca basit hale getirmek için, alınan her anket etiketlenmiş ve referanslandırılmıştır. Verileri analiz etmek için Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS Sürüm 21.0) kullanılmış ve puanların veya ölçümlerin dağılımını karakterize etmek için tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır çünkü bunu sadece birkaç sayı endeksi kullanarak yapabilmektedirler. Sonuçlara göre fiyatlandırma, müşterilerin satın alma kararları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışma, kuruluşlar tarafından müşteri sadakati bağlantısı oluşturmak ve müşteri bağını artırmak için kullanılabilir. Bu durum, memnuniyetin sadakat üzerinde çok az bir etkiye sahip olmasına karşın, fiyatlandırmanın müşteri sadakatinin geliştirilmesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu bakış açısına göre, işletmeler marka sadakatini beslerken markaları için adil bir fiyat oluşturmaya öncelik vermelidir, çünkü memnuniyet sadakatin göstergesi değildir. Sonuç olarak, Türkiye'deki şişelenmiş su firmaları müşteri sadakatini artırmaya yönelik stratejiler geliştirerek müşteri ilişkileri yönetimlerini iyileştirebilirler.
Özet (Çeviri)
As a firm grows, it must be able to keep current customers happy while also recruiting new ones. Long-term success necessitates this. Customer satisfaction with a product or service may have a significant impact on a brand's long-term performance. The primary goals of this study are to examine how brand loyalty differs based on price and brand satisfaction, to provide a broader understanding of the conditions that cause brand loyalty to vary, and to demonstrate how important the area of purchasing and retailing is for firms to focus on in general. A close ended type questionnaire was used to conduct a survey on students and Turkish citizens. The study's target audience comprised people who attended promotional events or took advantage of sales promotions. To make data entry as simple as possible, each questionnaire received was tagged and referenced. The Statistical Package for Social Sciences (SPSS Version 21.0) was used to analyse the data, and descriptive statistics were utilised to characterise the distribution of scores or measures because they could do so using only a few number indices. Pricing, according to the results study, has a significant influence on client purchasing decisions. This study may be used by organisations to create a customer loyalty connection and increase client bonding. This illustrates that while satisfaction has a little influence on loyalty, pricing has a substantial impact on consumer loyalty development. According to this viewpoint, businesses should prioritise generating a fair price for their brands while still nurturing brand loyalty, because satisfaction does not indicate loyalty. As a consequence, bottled water firms in Turkey may enhance their customer relationship management by developing strategies for increasing client loyalty.