Tiyatroda kötülük estetiği ve Shakespeare'in kötüleri
Evil aesthetics in theater and Shakespeare's villains
  1. Tez No: 748855
  2. Yazar: İBRAHİM ALP OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU AYTEN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: tiyatro, kötülük, estetik, Shakespeare, tragedya, theatre, evil, aesthetic, Shakespeare, tragedy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
“Tiyatroda Kötülük Estetiği ve Shakespeare'in Kötüleri”başlıklı bu çalışmada antik dönemlerden günümüze her zaman için bir problem olarak tanımlanan kötülük kavramı toplumsal ve sanatsal boyutlarıyla incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde kötülük kavramının toplumsal boyuttaki karşılıkları incelenirken mitoloji, teoloji, felsefe, sosyoloji ve hukuk alanlarında bu kavramın varlığı ve algılanışı ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümündeyse kötülük kavramının tiyatroda trajik ve komik olay, durum yaratma unsuru olarak kullanılışı antik dönemden günümüze kadar oyun örnekleri üzerinden incelenmiştir. Tüm bu incelemelerden elde edilen bulgular İngiliz oyun yazarı William Shakespeare'in dört büyük tragedyası Macbeth, Othello, Kral Lear ve III. Richard'ın kötü karakterlerinin incelenmesinde kullanılmıştır. Shakespeare'in oyunlarında bu karakterleri kötülüğün ve kötünün temsilcisi olarak kurgulayışı, bu süreçte onlara yüklediği ve eksilttiği özellikler, karakterleri oluştururken başvurduğu kültürel referanslar üzerinde durulmuştur. Shakespeare'in oyunlarında kötülüğü sadece karakterler üzerinden değil, atmosfer ve sahne tasarımı üzerinden kurgulayışı da kötülüğün canlandırılması üzerinden ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Evil Aesthetics in Theater and Shakespeare's Villains”, the concept of evil, which has always been defined as a problem from ancient times to the present, has been examined with its social and artistic dimensions. In the first part of the study, while the social dimension of the concept of evil is examined, the existence and perception of this concept in the fields of mythology, theology, philosophy, sociology and law are discussed. In the second part of the study, the use of the concept of evil as an element of creating a tragic and funny event and situation in the theater has been examined through the examples of plays from the ancient period to the present. The findings obtained from all these examinations are the four great tragedies of English playwright William Shakespeare, Macbeth, Othello, King Lear and III. It was used in the study of Richard's villains. The fictionalization of these characters as the representatives of evil and evil in Shakespeare's plays, the features that he attributed to them and reduced them in this process, and the cultural references he applied while creating the characters were emphasized. In Shakespeare's plays, not only the characters, but also the setting of the atmosphere and the stage design are handled through the animation of the evil.