Evaluation of teachers' fat phobia levels and healthy lifestyle behaviors
Öğretmenlerin kilofobi düzeyleri ile sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 748973
  2. Yazar: TANSU TUĞCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM KAYA CEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kilofobi, Kilo önyargısı, Sağlıklı Yaşam Biçimi, Öğretmenler, Fat phobia, Weight bias, Healthy Lifestyle, Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tansu Tuğcu, Öğretmenlerin Kilofobi Düzeyleri ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının değerlendirilmesi Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2022. Bu araştırma özel bir eğitim kurumunda 7-17 yaş aralığındaki öğrencilere eğitim veren öğretmenler üzerinde, öğretmenlerin kilofobik tutumlarını ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını değerlendirmek amacıyla Ekim 2021- Kasım 2021 tarihleri arasında 136 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma etik kurul izni sonrası Bursa Özel Emine Örnek Eğitim Kurumlarında eğitim veren 18-57 yaş aralığında 121'i kadın, 15'i erkek katılımcı üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik bilgileri, boy ve kiloları, kilofobi ölçeği ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği içeren online anket uygulanmıştır. Öğretmenlerin %91,9'u kilofobik çıkmıştır. Kilofobik öğretmenlerin, sağlıklı yaşam biçimi davranışları toplam skorları ve bu ölçeğin kişiler arası ilişkiler ve stres yönetimi alt boyutlarından aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p< 0.05). Kişiler arası ilişkiler ve stres yönetimi davranışlarının kilofobinin gelişmesinde etkisi olduğu göz önünde bulundurulursa öğretmenlerin bu alanda daha fazla eğitim almaları gerektiği ve bu sayede çocuk ve adölesanları kilofobik olmayan bir ortamda yetiştirmenin mümkün olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tansu Tuğcu, Evaluation of Teachers' Fat Phobia Levels and Healthy Lifestyle Behaviors. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, MSc Thesis, İstanbul, 2022. This research was carried out with 136 teachers between October 2021 and November 2021 on teachers teaching students aged 7-17 in a private educational institution, in order to evaluate teachers' fat phobic attitudes and healthy lifestyle behaviors. The study was carried out on 121 female and 15 male participants, aged between 18-57, who gave education in Bursa Private Emine Örnek Educational Institutions after the ethics committee approval. An online questionnaire including sociodemographic information, height and weight, fat-phobia scale, and healthy lifestyle behaviors scale was applied to the participants. 91.9% of the teachers were found to be fat phobic. The total scores of healthy lifestyle behaviors and the scores of the fat phobic teachers in the interpersonal relationships and stress management sub-dimensions of this scale were found to be statistically significantly lower (p< 0.05). Considering that interpersonal relationships and stress management behaviors have an impact on the development of fat phobia, it has been concluded that teachers should receive more training in this area and that it is possible to raise children and adolescents in a non-fat phobic environment.