Plant Mind Through Amalgamated Functionalism and Its Impact on the Definition of Mind
Birleştirilmiş İşlevselcilik Üzerinden Bitki Zihni ve Bunun Zihin Tanımına Etkisi
- Tez No: 748995
- Danışmanlar: DR. ISTVAN ALBERT ARANYOSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Zihin kuramı, Theory of mind
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Zihin tanımı, zihin felsefesinde, belirsiz ve tutarsızdır. Bu tez, insanlara hiç benzemeyen bir tür olan bitkiler ve bunların sahipmiş gibi göründükleri bilişsel kabiliyetlerin analizlerinden alınan yardım ile zihni tanımlayabileceğimiz ya da tanımından çıkarılmasını seçeceğimiz bazı sağlam özellikler bulmayı amaçlamaktadır. İşlevselliğin temelinde bulunan çoklu gerçekleştirilebilirlik teorisine gelen yakın zamanlı eleştiriler savuşturulduktan ve bedenlenmiş ve genişletilmiş zihin tezleri ile uzlaştırıldıktan sonra öncül zihin teorisi olarak işlevsellik (ya da tezin belirttiği gibi; birleştirilmiş işlevsellik) seçilmiştir. Bitki zihni bu birleştirilmiş işlevsellik ışığında incelenmiştir. Tez, bitkilerin sahip olduğu tanıdık bilişsel kabiliyetleri sunmuş ve hangi özelliklerin genel zihin tanımına kesinlikle dâhil edilmesi ya da edilmemesi üzerine bir öneride bulunmuştur. Sonunda, bitkilerin zihin melekesine sahip varlıklar olup olmadıkları üzerine bir karara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The definition of the mind seems to be a vague and unstable one in the philosophy of mind. This thesis aims to find some solid features through which we could define the mind or chose to remove from its definition with the aid of the analyses of plants, a species quite unlike human beings, and the cognitive capabilities they seemed to possess. After evading the recent objections against multiple realization theory, which is a theory placed at the core of functionalism, and reconciling the embodied and extended mind theses with it, functionalism (or as it is indicated in the thesis; amalgamated functionalism) has taken as the leading theory of mind. The plant mind is investigated in the light of this amalgamated functionalism. The thesis presents the familiar cognitive capabilities plants have and makes a suggestion on which features we definitely should or should not include in the general definition of the mind. In the end, a decision has been made on whether plants are beings endowed with the faculty of the mind.