Duygusal dengesizlik ve izlenim yönetimi arasındaki ilişkide algılanan yeteneğin düzenleyici rolü
The moderating role of perceived competence in the relationship between neuroticism and impression management
  1. Tez No: 748996
  2. Yazar: HACER DEMİR AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dengesizlik, Duygusal denge, Kişilik, Nörotisizm, Yetenek, ÇAYKUR, İzlenim yönetimi, İşletmeler, Imbalance, Emotional balance, Personality, Neuroticism, Ability, ÇAYKUR, Impression management, Businesses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, duygusal dengesizlik ve izlenim yönetimi arasındaki ilişkide algılanan yeteneğin düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi ile Rize ilinde bulunan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) bünyesinde çalışan 256 bireye ulaşılmıştır. Anket yöntemi ile elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda; duygusal dengesizliğin izlenim yönetimi üzerinde aynı yönde etkisi olduğu görülmektedir. Araştırmanın diğer hipotezi olan algılanan yeteneğin düzenleyici etkisi incelendiğinde, duygusal dengesizliğin izlenim yönetimi boyutlarından niteliklerini tanıtarak kendini sevdirme boyutu üzerindeki etkisinde algılanan yeteneğin aynı yönde düzenleyici etkiye sahip olduğu görülmektedir. Yani, algılanan yeteneğin yüksek olduğu durumlarda duygusal dengesizliğin niteliklerini tanıtarak kendini sevdirme üzerindeki etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan duygusal dengesizliğin izlenim yönetimi boyutlarından işine sahip çıkmaya çalışma boyutu üzerindeki etkisinde algılanan yeteneğin herhangi bir düzenleyici etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the moderating role of perceived competence in the relationship between neuroticism and impression management. With the convenience sampling method, 256 individuals working within the General Directorate of Tea Enterprises (ÇAYKUR) in Rize were reached. The data obtained by the survey method were analyzed using the SPSS package program. Simple and multiple linear regression analyses were applied to test the research hypotheses. As a result of the study; it is seen that neuroticism affects impression management in the same direction. When the moderating role of perceived competence, which is the other hypothesis of the research, is examined, it is seen that moderating role of perceived competence is significant in the relationship between neuroticism and self-love by introducing the qualities of dimension from impression management. On the other hand, there was no moderating effect of perceived competence in the relationship between neuroticism and trying to take ownership of one's job of dimension from impression management.