Türk sanat müziği keman eğitiminde yay tekniği ve gam egzersizlerinin oluşturulması üzerine bir araştırma
A research on the formation of bow technique and gam exercises in Turkish art music violin education
- Tez No: 749005
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ TUTUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk müziği, metot, keman, Turkish music, method, violin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, amatör, genel ve profesyonel anlamda Türk Müziği keman eğitimi alan kişiler tarafından eğitim süreçlerinde kullanılması ve fayda sağlaması amaçlanarak makamsal gam ve yay egzersizleri oluşturulmuştur. Türk Müziği makamlarından olan buselik, rast, kürdi, uşşak ve nihavend makamları kullanılarak belirlenen makamlar çerçevesinde gam egzersizleri, aynı zamanda détache, legato ve staccato yay tekniklerinin bulunduğu bir egzersiz çalışmasıdır. Egzersizler alanında uzman ve ulaşılabilen icracıların görüşleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir çalışmadır. Çalışma içerisinde kullanılan makamlar kaynakçada belirtilen nazariyat kitaplarının titizlik ile taranması, makamların yapısal özelliklerinin geleneğe uygun bir biçimde incelenmesi, belirtilen makam ve yay teknikleri üzerinde Oktay DALAYSEL‟ in Keman İçin Gam Çalışmaları ve Yay Çeşitleri metodu rol model alınarak hazırlanmış egzersizlerden oluşmaktadır. Çalışma yöntem açısından betimsel araştırma ve tarama modelini esas almış bir çalışmadır. Belirtilen başlık ve bölümler doğrultusunda Türk müziği keman eğitimi üzerine yayımlanan ve ulaşılabilen kaynaklar taranarak enstrüman eğitimi ve öğretimi noktasında hazırlanan egzersiz çalışmalarının eğitim alan icracıların gelişimi açısından önemli bir husus olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Amatör, genel ve profesyonel Türk Müziği keman eğitimi alan icracıların yapılan çalışmada hazırlanan gam egzersizleri neticesinde kullanılan makam seslerinin enstrüman tuşesi üzerindeki hakimiyetinin, teknik yay egzersizleri ile enstrüman üzerindeki hakimiyetinin gelişimi hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, maqam scale and bow exercises were created whit the aim of using and benefiting in the education process by people who take Turkish Music violin education in amateur, general and professional sence. It is an exercise that includes scale exercises, détache, legato and sraccato bow techniques within the framework of the maqams determined by using the buselik, rast, uşşak and nihavend maqams, which are among Turkish Music maqams. It is a work prepared by considering the opinions of experts and accessible performers in the field of exercises. The maqams used in the study consist of exercises prepared by taking the role model of Oktay DALAYSEL‟s Scale Studies for Violin and Bow Types method on the maqam and bow techniques. The study is a study based on descriptive research and scanning model in terms of method. In line whit the specified titles and sections, it was concluded that the exercise studies prepared at the point of instrument education and training, by scanning the sources published and accessible on Turkish Music violin education, are an important issue for the development of the trained performers. It is aimed to improve the dominance of the maqam sounds used on the instrument touch as a result of the scale exercises prepared in the study of the amateur, general and professional Turkish Music violinists and the dominance of the instrument with technical bow exercises.