İnşaat sektöründe indirimli oran tabi teslimlerde KDV iadesi
VAT refund on deliveries subject to reduced rates in the construction industry
  1. Tez No: 749097
  2. Yazar: SAMİ METİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRETTİN UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KDV İadesi, İndirimli Oran, İnşaat Sektörü, İndirimli Oran KDV İadesi, VAT Refund, Discounted Rate, Construction İndustry, Discounted Rate VAT Refund
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüz dünyasının hızla gelişmesi, insanoğlunun ihtiyaçlarının değişmesine ve çeşitlenmesine neden olmaktadır. Bu durum gelişen ve gelişmekte olan ekonomilerde, inşaat sektörünün büyümesine ve genişlemesine yol açmıştır. Bununla beraber, inşaat sektörünün diğer birçok sektörü de etkilemesi nedeniyle inşaat sektörü üzerine yapılan çalışmaların önemi artmaktadır. İnşaat sektörünün büyüklüğü ve kendine özgü yapısı dikkate alındığı zaman bu sektöre ilişkin vergi uygulamaları konusu da önem arz etmektedir. İnşaat sektörüne ilişkin en temel vergi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de katma değer vergisidir. Bu doğrultuda katma değer vergisi oranının belirlenmesi kadar indirimli orana tabi işlemler, vergi iadesi ve bu iadenin uygulanacağı teslimlerin sınırının da kesin bir şekilde çizilmesi büyük ehemmiyet arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye özelinde inşaat sektöründe indirimli orana tabi inşaat teslimlerinden doğan katma değer vergisi iadesinde yaşanan sorunları ortaya koyarak, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunabilmektir. Ayrıca, inşaat sektöründe uygulanan indirimli orana tabi teslimler ile bu teslimlerin konusunu oluşturan katma değer vergisi iadesi işlemleri, örnek katma değer vergisi iadesi tasdik raporu ile daha anlaşılır hale getirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, indirimli oran vergi iade uygulamalarında çeşitli sorunlar olduğu, mevzuat ile uygulama arasında uyumsuzluk olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of today's world leads needs of humanity to change and to diversify. This situation has led to the growth and expansion of the building industry in developing and emerging economies. However, due to the construction industry affecting many other sectors, the importance of studies on the building industry is even more important. Taken into account the size and its own structure of the building industry, related tax applications regarding this sector is also important. The most basic tax related to the building industry is the value added-tax in our country as well as in the rest of the world. In this regard, it is of great importance determining of value added tax rate as well as the transactions subject to the reduced rate, the tax refund and the exact border of the deliveries to which this refund will be applied. Purpose of this study is to reveal the problems experienced in the refund of value added tax arising from construction deliveries subject to reduced rates in the building industry specific to Turkey and to offer solutions to problems relating. Also, the deliveries subject to the reduced rate applied in the building industry and the value added tax refund transactions, which are the subject of these deliveries, have been tried to be made more understandable with attestation report the sample value added tax refund. According to the research results, there are various problems in recuded rate tax refund applications, it can be said that there is mismatch between legislation and application.