Investigation of hepcidin in sera of patients with diabetic kidney disease
Diyabetik böbrek hastalığı olan hastaların seralarında hepsidin araştırması
- Tez No: 749377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİN AL-KAZAZZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hepsidin hormonu, DKD, Kronik böbrek hastalığı, Anemi, Hepcidin hormone, DKD, Chronic kidney disease, Anemia
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Diyabetik böbrek hastalığının böbrek yetmezliğinin önemli bir nedeni olduğu gösterilmiştir. DKD'nin gelişimi erken teşhis ile yavaşlatılabilir. Böbrekler albümini filtreleyemediğinden, anemi DKD'nin en ciddi sonuçlarından biridir, mikroalbüminüri üriner albümin ekskresyon hızının (UAER) ilk klinik göstergesidir ve DKD glomerüler filtrasyon hızı 60 mL/dk/1.73'ün altındadır. Böbrek hastalığı olan diyabetiklerin, diyabeti olmayanlara göre anemi geliştirme olasılığı daha yüksektir. Sonuçlarımıza göre, erken evrelerinde kronik böbrek hastalığı ve diyabeti olan kişilerde anemi olma olasılığı daha yüksektir. Bu araştırma diyabetik böbrek hastalığı ve demir eksikliği anemisine tabidir. 120 örnek üç gruba ayrıldı: 60 sağlıklı birey. Diyabetik böbrek hastalığı olan 30 kişi. ve tip 2 diyabetli 30 denek. Aşağıdaki parametreler (RBC, Hb, HCT) ölçüldü. (TIBC, Demir, UIBC, Trf, Ferritin, glukoz, üre, kreatinin, albümin ve total protein) Diyabetik böbrek hastalığında (DKD) Hepcidin yüksekliği, DM2 grubu ve sağlıklı kontrol grubundan anlamlı olarak farklıydı (p≤ 0,01). Araştırma süresi boyunca üre, kreatinin, glikoz ve ferritin seviyeleri arttı. Ayrıca (demir, TIBC, UIBC, albümin ve toplam protein) bulundu. Kontrol grubu ve DM2 ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha düşük (p≤0,05).
Özet (Çeviri)
Diabetic kidney disease has been shown to be a major cause of kidney failure. The development of DKD may be slowed by early identification. Because the kidneys are unable to filter albumin, anemia is one of the most serious consequences of DKD, microalbuminuria is the first clinical indication of urinary albumin excretion rate (UAER) and the DKD glomerular filtration rate is less than 60 mL/min/1.73. Diabetics with kidney disease are more likely to develop anemia than those without diabetes. According to our results, people with chronic kidney disease and diabetes in their early stages are more likely to have anemia. This investigation is subject to diabetic kidney disease and iron deficiency anemia. 120 samples were separated into three groups: 60 healthy individuals. 30 people with diabetic kidney disease. and 30 subjects with type 2 diabetes. The following parameters (RBC, Hb, HCT) were measured. (TIBC, Iron, UIBC, Trf, Ferritin, glucose, urea, creatinine, albumin, total protein, and Hepcidin) Hepcidin elevation in diabetic kidney disease (DKD) was significantly different from the DM2 group and the healthy control group (p≤ 0.01). Levels of urea, creatinine, glucose, and ferritin increased throughout the investigation period. Furthermore, it was found that (iron, TIBC, UIBC, albumin, and total protein). Significantly lower (p≤0.05) when compared to the control group and DM2.