Investigation of erythropoietin hormone in sera of patients with diabetic kidney disease
Diyabetik böbrek hastalığı olan hastaların serumunda eritropoietin araştırması
  1. Tez No: 749376
  2. Yazar: MOHAMMED QASIM HAMAD ALGBURI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, PROF. DR. FATİN ALKAZAZZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Böbrek Hastalığı, Eritropoietin, DKD ile Anemi, Böbrek hastalığının son aşaması, DKD'de üremi, Diabetic Kidney Disease, Erythropoietin, Anaemia with DKD, End-stage of renal disease (ESRD), Uraemia in DKD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Eritropoietin hormonu, kemik iliğinde RBC sentezi için gereklidir. Bu çalışmada 120 örnek üç gruba ayrıldı. GI=30 diyabetik böbrek hastalığı olan hasta, GII=30 DM2 olan hasta ve GIII=60 sağlıklı kişi alındı. (R.B.C, HCT, Hb, MCV, MCH, Demir, TIBC, UIBC, Trf, Ferritin, TSAT%, Glikoz, HbA1c, Üre, Kreatinin, Albümin, Toplam Protein, Globulin ve AGR) için incelemeler yapıldı. Kimyasal parametrelerin sonuçları, (EPO, Ferritin, Glocose, HbA1c, Üre ve Kreatinin)'de önemli ölçüde artış (P≤0.01) ve (RBC, Hb, HCT, Demir, UIBC)'de önemli ölçüde azalma (P≤0.01) göstermiştir. DM2 ve sağlıklı gruplara kıyasla diyabetik böbrek hastalığı olan hastalarda TIBC, TP ve TSAT%) ve ALB ve GLOB'de anlamlı azalma (P≤0.05) bulundu. Anemi, böbreklerin EPO salgılayamaması ve yetersiz beslenme ve B12 vitamini eksikliği nedeniyle demirin düşük olması ile açıklanır; üre ve kreatinin artışı böbreklerin diyabetin verdiği zarar nedeniyle azotlu atıklardan kurtulamaması ile açıklanır; ve EPO'daki artış, hormonun yükselmesine neden olan ilk rekombinant insan eritropoietini olan rHuEPO gibi Eritropoezi uyarıcı Ajanların (ESA) olduğu ilaçlarla açıklanır, ancak çoğu diyabetik böbrek hastası, ilişkili olduğu rHuEPO'ya dirençlidir. oksidatif stres, inflamasyon ve demir eksikliği.
Özet (Çeviri)
The erythropoietin hormone is essential for RBC synthesis in the bone marrow. In this study, 120 samples were divided into three groups. GI = 30 patients with diabetic kidney disease, GII = 30 patients with DM2, and GIII = 60 healthy people were taken. Examinations were done for them (R.B.C, HCT, Hb, MCV, MCH, Iron, TIBC, UIBC, Trf, Ferritin, TSAT%, Glucose, HbA1c, Urea, Creatinine, Albumin, Total Protein, Globulin, and AGR). The results of chemical parameters shown a significantly increase (P≤0.01) in (EPO, Ferritin, Glocose, HbA1c, Urea, and Creatinine) and a significantly decrease (P≤0.01) in (RBC, Hb, HCT, Iron, UIBC, TIBC, TP, and TSAT%) and significant decrease (P≤0.05) of ALB and GLOB in patients with diabetic kidney disease compared with DM2 and healthy groups. The anaemia is occur by the incompetence of the kidneys to secrete EPO and the low iron due to malnutrition and vitamin B12 deficiency; the increase in urea and creatinine is occur by the inability of the kidneys to get rid of nitrogenous waste due to the damage caused by diabetes; and the increase in EPO is occurred by drugs that Erythropoiesis-stimulating Agents (ESA), such as recombinant human erythropoietin (rHuEPO), that causes the hormone to rise, but most diabetic kidney patients are resistant to rHuEPO, which has been related to oxidative stress, inflammation, and iron deficiency.