Uyluk kemiği proksimalinin bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden morfometrik incelenmesi
Morphometric evaluation of the proximal femur throught computed tomography images
  1. Tez No: 749447
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ÖZCAN ERİŞGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin kadın ve erkek, Bilgisayarlı tomografi, Proksimal femur, Morfometri, Adult women and men, Computed tomography, Proximal femur, Morphometry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmada, 20-60 yaş arası kadın ve erkek yetişkin bireylerin, pelvik bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri üzerinden ölçümler yaparak, toplumumuza ait proksimal femur'un morfometrik özelliklerinin belirlenmesi ve literatürle karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (SUAM) başvuran 20-60 yaş arası çalışmamıza uygun hastaların pelvik BT arşiv görüntüleri üzerinden gerçekleştirildi. Bireyler, 20-30, 30-40, 40-50, 50-60 yaş aralıklarından dört gruba ayrıldı. Çalışmada, 210 erkek, 194 kadın olmak üzere toplam 404 kişinin pelvik BT görüntüleri üzerinden ölçümler yapıldı. Çalışmaya, kemik gelişimini etkileyen hastalığı bulunan, kalça ekleminde ve uyluk bölgesinde kırık olan, geçirilmiş cerrahi ve protezi olan olgular dahil edilmedi.Osirix programı üzerinden kalça eklemi ve proksimal femur uzunluk, genişlik,derinlik ve açılarına ait ölçümler yapıldı. Uzunluk ve genişlik ölçümlerinden oluşturulmuş indeksler hesaplandı. Veriler IBM SPSS v20 programı ile analiz edildi. Analiz sonuçları ortalama, standart sapma, minimum(min) ve maksimum(maks) değerleri olarak verildi. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması erkeklerde 40,33±11,35 yıl , kadınlarda 38,80±11,69 yıldır. Tüm ölçümler birlikte değerlendirildiğinde sağ tarafta, femur boynu uzunluğu 27,16±4,64 mm, femur başı uzunluğu 29,50±3,65mm, femur boynu çapı 28,99±3,37mm, kalça eksen uzunluğu 93,20±8,85mm, inklinasyon açısı 132,88±5,30⁰, Sharp açısı 37,96±4,41⁰, ölçülürken sol tarafta femur boynu uzunluğu 26,73±4,57 mm, femur başı uzunluğu 30,04±3,65 mm, femur boynu çapı 29,76±3,55 mm, , kalça eksen uzunluğu 92,40±9,12 mm, inklinasyon açısı 131,37±4,87, Sharp açısı 39,48±4,08⁰ ölçüldü. Her iki tarafta inklinasyon, Sharp ve acetabular anteversiyon, acetabular abduksiyon açıları cinsiyetler arasında istatistiksel anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda proksimal femur'dan elde ettiğimiz veriler, ortalama standart verilerin oluşturulmasına, toplumumuzda veya farklı toplumlarda yapılacak çalışmaların karşılaştırılmalı analizine, proksimal femur ve kalça eklemi morfolojisinin ve klinik durumlarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the morphometric characteristics of the proximal femur of our society and to compare it with the literature by measuring the pelvic computed tomography (CT) images of male and female adults aged 20-60 years. Material and Method: The study was carried out on pelvic CT archive images of patients aged 20-60 years who applied to Ondokuz Mayıs University Health Practice and Research Center (SUAM). The subjects were divided into four groups, aged 20-30, 30-40, 40-50, 50-60. In the study, measurements were made on the pelvic CT images of a total of 404 people, 210 men and 194 women. Cases with diseases affecting bone development, fractures in the hip joint and thigh region, and previous surgery and prosthesis were not included in the study. Measurements of hip joint and proximal femur length, width, depth and angles were made using the Osirix program. Two indices were calculated based on length and width measurements. Data were analyzed with IBM SPSS v20 program. Analysis results were given as mean, standard deviation, minimum (min) and maximum (max) values. Results: The mean age of the individuals participating in the study was 40.33±11.35 years for men and 38.80±11.69 years for women. When all measurements are evaluated together, on the right side, femoral neck length 27.16±4.64 mm, femoral head length 29.50±3.65mm, femoral neck diameter 28.99±3.37mm, hip axis length 93.20±8, 85mm, inclination angle 132.88±5.30⁰, Sharp angle 37.96±4.41⁰, when measured on the left side, femoral neck length 26.73±4.57 mm, femoral head length 30.04±3.65 mm, femur neck diameter was 29.76±3.55 mm, hip axis length was 92.40±9.12 mm, inclination angle was 131.37±4.87, Sharp angle was 39.48±4.08⁰. Angles of inclination, Sharp and acetabular anteversion and acetabular abduction on both sides were statistically significant between genders. Conclusion: The data we obtained from the proximal femur in our study will help to establish the average standard data, to analyze it in comparison with studies to be conducted in our society or in different societies, and to better understand the morphology and clinical conditions of the proximal femur and hip joint.