Malatya ilinde göçmen sağlığı merkezlerine başvuran geçici koruma altındaki yetişkin Suriyelilerin akılcı ilaç kullanım bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve ilişkili faktörler
Determination of rational drug use knowledge levels of adult syrians under temporary protection applying to migrant health centers in Malatya province and related factors
- Tez No: 749564
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN PEHLİVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Aile Sağlığı Merkezi, Akılcı İlaç, Göç, Göçmen Sağlığı, Mülteci, Family Health Center, Rational Medicine, Migration, Migrant Health, Refugee
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Malatya İlinde Göçmen Sağlığı Merkezlerine Başvuran Geçici Koruma Altındaki Yetişkin Suriyelilerin Akılcı İlaç Kullanım Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi ve İlişkili Faktörler Amaç: Çalışmada, Suriye İç Savaşı sonucunda ülkemize gelip yaşamını sürdürmekte olan Suriye'li vatandaşların akıllı ilaç kullanımı ile ilgili olarak bilgi düzeylerini belirlemek ve etkileyen faktörleri incelemek amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Malatya ilindeki 4 Göçmen Sağlığı Merkezinde geçici koruma altında olan toplam 983 Suriyeli hasta dahil edilmiştir. Sosyo demografik özellikleri içeren anketle birlikte Akılcı İlaç Kullanımı Ölçeği ile veriler toplanmıştır. Ölçekten alınabilecek toplam puan değeri 42'dir. Ölçeğin kesim değeri 34 puan olarak belirlenmiştir. 35 ve üzeri puan alan hastalar akılcı ilaç kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip olarak değerlendirildi. Ölçeğin Cronbach'salpha katsayısı 0.789 dur. Bulgular: Araştırma kapsamına girenlerin 577'si (%58.7) kadın, 406'sı (%41.3) erkekti. Yaş ortalaması 33.4±12.6idi. Katılımcıların 929'u (%94.5)'ü okur yazar olup, %38.1'i lise mezunu idi. Çalışmaya katılan hastaların Türkiye'de kalış süresi 5.8±2 yıl, Malatya'da kalış süresi 5.2±2.1 yıl şeklindedir. Tüm katılımcıların yalnızca %23.1'i 35 ve üzerinde puan alabilmiştir. Hastaların puanları cinsiyete göre farklılık göstermez iken, yaş ile zayıf bir ilişki bulundu. Ayrıca eğitim durumu Türkiye'de yaşanılan yıl, medeni durum, Suriye'de düzenli çalışma hayatı, köy ve kasabada yaşıyor olmak akılcı ilaç kullanım puanları üzerinde etkili faktörler olduğu saptandı. Sonuç: Bu araştırma sonucunda katılımcıların akılcı ilaç kullanım bilgi düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Türkiye'de bu konuda yapılan diğer çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin bu konudaki farkındalıkları Türk vatandaşlarınınkinden daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Determination of Rational Drug Use Knowledge Levels of Syrians Under Adult Temporary Protection Applying to Immigrant Health Centers in Malatya Province and Related Factors Aim: In this study, it is aimed to determine the knowledge level of Syrian citizens who came to our country as a result of the Syrian Civil War and to examine the factors affecting it. Material and Method: A total of 983 Syrian patients under temporary protection in 4 Migrant Health Centers in Malatya were included in the study. Rational Drug Use Scale, which includes sociodemographic characteristics, was applied to the data. The total point value that can be obtained from the scale is 42 points, and the cut-off value of the scale is 34 points. Patients with a score of 35 and above were considered to have sufficient knowledge about rational drug use. The Cronbach'salpha effective value of the scale is 0.789. Results: Of the participants, 577 (58.7%) were female and 406 (41.3%) were male. The age was 33.4±12.6 years. In addition, 929 (94.5%) of them are literate and 38.1% of them are high school graduates. The duration of participation in the research was 5.8±2 years in Turkey and the duration of stay in Malatya was 5.2±2.1 years. 23.1% of all participants were score 35 and above. While the scores of the patients did not differ according to gender, a weak correlation was found with age. In addition, it was determined that education level, years lived in Turkey, marital status, regular working life in Syria, living in villages and towns were effective factors on rational drug use. Conclusion: According to the results, it was determined that the rational drug use knowledge level of the participants was low. When the results of the study are compared with the results of other studies conducted in Turkey, the awareness of Syrians living in Turkey is lower than Turkish.