Çin kazı (Anser cygnoides) sindirim sisteminin histolojik ve taramalı elektron mikroskobik yöntemle incelenmesi
Histological and scanning electron microscopic investigation of the digestive system of the Chinese goose (Anser cygnoides)
  1. Tez No: 749565
  2. Yazar: TOLGAHAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YAREN KULOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH MEHMET GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Çin kazı, histoloji, kassel mide, bezsel mide, SEM, Anser cygnoides, Chinese geese, histology, ventriculus, proventriculus, SEM, Anser cygnoides
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Anatomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sindirim sistemi, canlılığın ve fonksiyonların devam edebilmesi amacıyla gerekli enerjinin temini için; besin maddelerinin vücuda alınması, dönüşümü, emilimi ile bu süreçte oluşan atıkların vücuttan atılmasından sorumlu olan sistemdir. Kanatlı sindirim sistemi temel yapı ve fonksiyonlar bakımından memeli sindirim sistemine benzemekle birlikte bazı anatomik ve histolojik farklılıklara sahiptir. Göze çarpan en büyük farklılıklardan biri de bütün bir mide yerine glandular ve müsküler olarak ikiye ayrılmış olan midedir. Bu çalışmanın amacı Çin kazı (Anser cygnoides) kassel ve bezsel midesinin histolojik açıdan incelenmesidir. Bu çalışma Aksaray'da özel bir işletmeden temin edilen Çin kazları (Anser cygnoides) ile yapılmıştır. Çalışmada 12 adet (6 adet erkek + 6 adet dişi) sağlıklı yetişkin Çin kazı (Anser cygnoides) kullanılmıştır. Kullanılan Çin Kazlarına (Anser cygnoides) premedikasyon amacıyla 10-12 mg/kg xylazine, anestezi için 30-40 mg/kg dozunda intramüsküler yolla ketamin (ketalar) enjekte edilmiştir. Daha sonra bezsel mide ve kassel mide, doku örnekleri alınmıştır. Her bir doku bekletilmeden %10'luk tamponlu formaldehit içeren şişelerde 24 saat boyunca tespit edildikten sonra yıkama işleminden geçti. Daha sonra rutin histolojik doku takibinden geçen örnekler, parafinde bloklandı. Hazırlanan parafin bloklar, 5–6 mikron kalınlığında kesilip Hematoxilen Eosin (HE) boyama metodu kullanılarak mikroskobik düzeyde incelenmiştir. Taramalı elektron mikroskobu ile inceleme için alınan dokular fosfat tamponunda yıkandıktan sonra %2.5 gluteraldehit içinde yeniden tespit edildi, aseton serilerinde dehidrate edildikten sonra critical point dryer ile kurutuldu. Metal plakalar üzerine yerleştirilen dokular sputter coaterda altın-paladyum ile 18-20 nm kalınlığında kaplandı ve LEO 440 taramalı elektron mikroskobunda incelendi. Çalışmamızda Çin kazlarının (Anser cygnoides) bezsel midelerinde tunika muskularis katmanında sadece sirküler seyirli düz kas telleri gözlendi. Aynı zamanda Çin kazı (Anser cygnoides) kassel mide duvarında tunika submukozanın gevşek bağ doku özelliğinde olduğu gözlendi. Bu çalışmada Çin kazı (Anser cygnoides) kassel mide duvarında tunika muskularisin kassel midenin duodenuma yakın bölümlerinde içte sirküler seyirli ve kalın, dışta ise longitudinal seyirli ve daha ince katmanlardan oluştuğu; bezsel mideye yakın bölümlerinde ise sadece sirküler şekilde devam ettiği ve longitudinal seyirli katmanın yerini tunika submukozaya bıraktığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The digestive system is responsible for the intake, conversion, absorption and removal of waste from the body in order to provide the necessary energy for the continuation of vitality and functions.. Although the poultry digestive system is similar to the mammalian digestive system in terms of basic structure and functions, it has some anatomical and histological differences. One of the most striking differences is the stomach, which is divided into glandular and muscular rather than a whole stomach. The aim of this study is to examine the histologically of the muscular and glandular stomach of the Chinese goose (Anser cygnoides). This study was carried out with Chinese geese (Anser cygnoides) obtained from a private enterprise in Aksaray. In the study, 12 (6 male + 6 female) healthy adult Chinese goose (Anser cygnoides) were used. Chinese Geese (Anser cygnoides) were injected intramuscularly with 10-12 mg/kg xylazine for premedication and 30-40 mg/kg for anesthesia (ketamine) intramuscularly. Then, tissue samples were taken from glandular stomach and muscular stomach. Each tissue was fixed for 24 hours in bottles containing 10% buffered formaldehyde, and then washed.Afterwards, the samples, which underwent routine histological tissue follow-up, were blocked in paraffin. The prepared paraffin blocks were cut with a thickness of 5-6 microns and examined microscopically using the Hematoxilen Eosin (HE) staining method. Tissues taken for examination by scanning electron microscopy were washed in phosphate buffer, then fixed in 2.5% glutaraldehyde, dehydrated in acetone series and dried with a critical point dryer. Tissues placed on metal plates were coated with gold-palladium at a thickness of 18-20 nm in a sputter coater and examined under a LEO 440 scanning electron microscope. In our study, only circular smooth muscle fibers were observed in the tunica muscularis layer of glandular stomachs of Chinese geese (Anser cygnoides). At the same time, it was observed that the tunica submucosa in the muscular stomach wall of the Chinese goose (Anser cygnoides) had loose connective tissue characteristics. In this study, it was determined that the tunica muscularis in the muscular stomach wall of the Chinese goose (Anser cygnoides) consists of thick layers with a circular course on the inside and thinner layers with a longitudinal course on the outside in the parts of the musculature close to the duodenum; In the parts close to the glandular stomach, it was observed that it continued only in a circular manner and the longitudinal layer was replaced by the tunica submucosa.