Engelli eşe sahip kadınların bakım verme yükü ve başetme stilleri
Care loads and management styles of women with a disabled wife
  1. Tez No: 749595
  2. Yazar: AZİZE DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Disability, Caregiving Burden, Coping Styles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İnsanlar yaşamları boyunca farklı durumlarda başkalarının yardımıyla yaşamlarını sürdürebilmektedir. Doğduğumuz dönemden yaşlandığımız döneme kadar geçen sürede başkalarının yardımına en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemler bebeklik dönemi ve yaşlılık dönemi olmasına rağmen yetişkinlik dönemi içerisinde de başkalarının yardımına ihtiyaç duyduğumuz durumlar gelişebilmektedir. Ancak engellilik sebebiyle yardıma ihtiyaç duymak farklı bir durum olduğundan hem kişinin hayatında hem de çevresindeki kişilerin hayatında farklı sorunlara yol açabilmektedir. Araştırmamızın konusu engelli eşe sahip kadınların gerek kendi hayatındaki sorumluluklar gerekse aile içerisindeki sorumluluklara ve rollere ek olarak bakıcı rolünün eklenmesiyle gelişen bakım verme yüküyle birlikte kadın için yarattığı sorunlarla kadınların başetme stillerini ve bakım verme yükünü incelemektir. Bu araştırmada“Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği”ve“Brief-Cope Başetme Ölçeği”kullanılmıştır. Bu çerçevede 520 kişiye ulaşılmış olup, araştırmada“Kartopu Örnekleme Yöntemi”kullanılmıştır. Elde edilen veriler“İstatistik Paket Programı (SPSS 20)”aracılığıyla analiz edilmiştir. Engelli birey ve yakın çevresi engellilik durumu nedeniyle fiziksel, sosyal, psikolojik, ekonomik ve duygusal olarak farklı sorunlarla karşılaşmaktadır. Bakım veren aile bireylerinin çoğunlukla kadınlar olması nedeniyle araştırmamız Türkiye genelinde farklı illerdeki engelli eşe sahip kadınlara yönelik yapılmıştır. Araştırma sonucunda engelli eşine bakım veren kadınların bakım verme yükünü bazen hissettiği ve başetme stillerini orta derecede kullandıkları tespit edilmiştir. Çalışmada kadınların bakım verme yükü arttıkça aktif başetme stillerinde ve olumlu yeniden yorumlamalarında azalma olduğu görülmüştür. Bununla birlikte kadınların bakım verme yükü arttıkça duygularını daha fazla dışa vurdukları görülmüştür. Anahtar Kelime: Engelli; Bakım Verme Yükü; Başetme Stilleri
Özet (Çeviri)
People can continue their lives with the help of others in different situations throughout their lives. Although infancy and old age are the periods when we need the help of others the most, from the time we are born to the period we grow old, situations in which we need the help of others may develop in adulthood. However, since needing help due to disability is a different situation, it can cause different problems both in the life of the person and in the life of the people around him. The subject of our research is to examine the coping styles and caregiving burden of women with the problems they create for women with the burden of caregiving that develops with the addition of the role of caregiver in addition to the responsibilities in their own life and the responsibilities and roles in the family. In this study,“Zarit Caregiving Burden Scale”and“Brief-Cope Coping Scale”were used. Within this framework, 520 people were reached and the“Snowball Sampling Method”was used in the research. The obtained data were analyzed through the“Statistics Package Program (SPSS 20)”. Disabled individuals and their immediate surroundings face different physical, social, psychological, economic and emotional problems due to their disability. Since the caregiver family members are mostly women, our research was conducted on women with disabled spouses in different provinces throughout Turkey. As a result of the research, it was determined that women who care for their disabled spouses sometimes feel the burden of care and use their coping styles moderately. In the study, it was observed that as the caregiving burden of women increased, their active coping styles and positive reinterpretations decreased. On the other hand, it was observed that as the caregiving burden of women increased, they expressed their feelings more.