Association between cystatin C and microalbuminuria in type two diabetic patients with nephropathy
Nefropatili tıp 2 diyabetik hastalarda sistatin C ve mikroalbüminüri arasındaki ilişkisi
  1. Tez No: 749605
  2. Yazar: NIDHAL MADHI FAISAL ALDOORI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ AKREEM ZBAAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Nefropati, Sistatin C, Mikroalbüminüri, Diabetes Mellitus, Nephropathy, Cystatin C, Microalbuminuria
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Diyabetik nefropati, tip 2 diyabet Mellitus komplikasyonlarından kaynaklanır. Sağlıklı kişilerde hafif böbrek yetmezliğinin teşhisinde kreatinin yerine böbrek dışı faktörlere daha az bağımlıdır. Sistatin C'nin (Cys C) tübüler hastalığı olan hastaların idrarında bulunması, renal tübüler hasar için bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Kerkük Genel Hastanesinde bir vaka kontrol çalışması yapılmıştır. En az 8 yıldır T2DM'li 90 kişi ve 30 sağlıklı kişi üzerinde çalışıldı. Cinsiyet, yaş, BMI ve DM süresi başlangıçta toplandı. Kan şekeri, glislenmiş hemoglobin, sistatin C, serum ve idrar kreatinin ve albümin. VKİ, AKŞ, HbA1c, SCr, GFR, MA ve Cys C serum düzeyleri çalışma grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (p=0,001). Gruplar, yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olmaksızın karşılaştırıldı. Cys C ve SCr arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif bağlantı ve Cys C ve T2DM ile nefropati arasında negatif bir korelasyon vardı. Cys C ile idrar mikroalbüminürisi arasında pozitif bir korelasyon da gözlendi. Cys C, böbrek fonksiyonundaki değişiklikleri saptamak için hassas ve güvenilir bir tanısal belirteçtir. T2DM'li kişilerin kanındaki artan Cys C seviyeleri, böbrek hastalığının genişlemesinin bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Diabetic nephropathy results from type 2 diabetes Mellitus complications. It is less dependent on extrarenal factors than creatinine in diagnosing mild renal failure in otherwise healthy people. The presence of Cystatin C (Cys C) in tubular disease patients' urine suggests that it might be employed as a marker for renal tubular damage. A case-control study was done at Kirkuk General Hospital. 90 people with T2DM for at least 8 years were studied, along with 30 healthy people. Gender, age, BMI, and DM duration were collected at baseline. Blood glucose, glycated hemoglobin, cystatin C, serum and urine creatinine, and albumin. BMI, FBG, HbA1c, SCr, GFR, MA, and Cys C serum levels were statistically significant differences between the study groups (p=0.001). The groups were compared with no statistically significant variations in age. There was a statistically significant positive connection between Cys C and SCr and a negative correlation between Cys C and T2DM with nephropathy. A positive correlation between Cys C and urine microalbuminuria was also observed. Cys C is a sensitive and reliable diagnostic marker for detecting changes in renal function. Increased levels of Cys C in the blood of persons with T2DM are a predictor of the expansion of kidney disease.