Investigate the relationship between plasma levels of irisin, galectin-3 and cystatin-C in patients with cardiovascular disease in Iraq/Al-Anbar governorate
Irak/El-Anbar valiliği'nde kardiyovasküler hastalarda irisin, galectin-3 ve sistatin-C plazma düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmak
  1. Tez No: 734551
  2. Yazar: MAHMOOD ISMAEL MOHAMMED AL-FAYYADH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ WİSAM MAHMOOD MOHAMMED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık, İrisin, Sistatin -C, Galektin-3, Cardiovascular disease, Irisin, Cystatin –C, Galectin-3
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kesintileri, özgüllüğü ve duyarlılığı ve bu göstergeler arasındaki ilişkiyi incelemek için KVH'li hastalar bu çalışmaya dahil edildi. Transtorasik ekokardiyografi ile alt sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (EF) olan 60 hasta ve diğer 40 hasta (28 erkek, 12 kadın; kontrol grubu olarak transtorasik ekokardiyografi ile saptanan normal EF ile ortalama yaş 48.55±10.08 yıl) analiz edildi. Sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında, CVD'li hastalarda Galektin-3 (p=0,002) ve Sistatin-C (p=0,0023) plazma seviyeleri daha yüksek ve Irisin plazma seviyeleri daha düşük (p=0,0023) vardı. KVH göstergeleri olarak Galektin-3 (%80 ve %90), Irsin (%85 ve %94) ve Sistatin-C (%89 ve %97.4) için ROC eğrilerinde iyi bir duyarlılık ve özgüllük vardı. Yaş, vücut kitle indeksi (BMI), kan basıncı, kreatin kinaz MB (CKMB), Aspartat aminotransferaz (AST), Laktat dehidrojenaz (LDH), toplam kolesterol (TC), trigliseritler (TG) ve LDL-kolesterol düzeyleri anlamlı olarak yüksekti. HDL-kolesterol düzeyleri ise kontrol grubuna kıyasla hasta grupları arasında anlamlı derecede düşüktü. Mevcut sonuçlar, Irisin, Galectin-3 ve Cystatin-C değerlendirmesinin Irak popülasyonunda klinik uygulamada bir CVD tanı aracı olarak kullanılabileceği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Patients with CVD were recruited for this study to examine the cut-offs, specificity and sensitivity of plasma levels of Irisin, Galectin-3 and Cystatin-C and the association between these indicators. 60 patients with a lower left ventricular ejection fraction (EF) by transthoracic echocardiography and another 40 patients (28 male, 12 female; mean age 48.55±10.08 year with a normal EF determined by transthoracic echocardiography as the control group) were analyzed. Compared to healthy controls, patients with CVD had higher plasma levels of Galectin-3 (p=0.002) and Cystatin-C (p=0.0023) and lower plasma levels of Irisin (p=0.0023). There was good sensitivity and specificity in the ROC curves for Galectin-3 (80 % and 90 %), Irsin (85 % and 94 %), and Cystatin-C (89 % and 97.4 %) as indicators of CVD. Age, body mass index (BMI), blood pressure, creatine kinase MB (CKMB), Aspartate aminotransferase (AST), Lactate dehydrogenase (LDH), total cholesterol (TC), triglycerides (TG), and LDL-cholesterol levels were significantly higher while HDL-cholesterol levels were significantly lower among groups of patients compared to the control group. The present results concluded that Irisin, Galectin-3 and Cystatin-C assessment can be employed as a CVD diagnostic tool in clinical practice in Iraqi population.