Afiş tasarımlarında sanatsallık
Artistic in poster designs
  1. Tez No: 749642
  2. Yazar: ŞERMİN AYŞE TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Tasarım, Kültürel Afiş, Sanatsallık, Görsel İletişim, Art, Design, Cultural Poster, Artistic, Visual Communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmada, afiş türlerinden kültürel afiş ele alınarak sanatsallık kavramı afiş tasarımları üzerinden örneklerle incelenmek istenmiştir. Kültürel afiş tasarımlarında konunun ifade edilmesindeki ana araç olan görsel dilin sanat olgusuna kattığı dönüşümün üzerinde durulacaktır. Görsel dil oluşturulurken metnin verdiği mesaj, anlatım ve içerik bakımından zenginleştirilip ilgi uyandırması noktasında afişlerin, sanatın özgünlüğünden ve estetiğinden yararlanıp zamanla gelişme gösterip sanatsal nitelik kazanması araştırmanın ana amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın içeriğinde kültürel afişleri temsil eden tiyatro afişleri, sinema afişleri, sergi afişleri ve festival afişlerindeki sanatsal yaklaşımlar, göstergebilim yöntemiyle ele alınmak istenmiştir. Bu doğrultuda, gösterge olarak toplumsal bildiri niteliğinde olan afişler, sanatsal yönleriyle günlük hayatın içinde yaygınlaşmış olup duvarları, caddeleri kısacası halka açık olan yerleri açık hava sergisine dönüştürerek tasarım ürünleri olduğu kadar sanat ürünleri olarak da önem taşımaktadır. Çalışmada, sanat ve sanatın her alanda gerekliliği üzerinde durularak afiş sanatı ve ilk örnekleri üzerinden görsel çözümlemeler yapılarak sanatsallık kavramı incelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, it was desired to examine the concept of artisticity with examples through poster designs, by considering the cultural poster one of the poster types. The transformation of the visual language which is the main tool in expressing the subject in cultural poster designs, to the art phenomenon will be emphasized. While creating the visual language, the main purpose of the research is to enrich the message, expression and content of the text and arouse interest, and to make use of the originality and aesthetics of the art and to develop over time and gain an artistic quality. In the content of the research, the artistic approaches in the theater posters, cinema posters, exhibition posters and festival posters representing cultural posters were tried to be discussed with the method of semiotics. In this direction, posters, which are social declarations as indicators, have become widespread in daily life with their artistic aspects and are important as art products as well as design products by transforming walls, streets, in short, places open to the public into open-air exhibitions. In the study, it was desired to examine the concept of artisticity by making visual analyzes on the art of posters and its first examples, emphasizing the necessity of art and art in every field.