Postmodern afiş tasarımlarında tipografi
Typography in postmodern poster designs
  1. Tez No: 975215
  2. Yazar: ZELİHA BEŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Afiş Tasarımı, Tipografi, Modern Sanat, Postmodernizm, Poster Design, Typography, Modern Art, Postmodernism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
Özet
Postmodernizm, 1960'lı yıllarda dünya genelinde kabul gören bir sanat anlayışı olarak modern sanatın devamı niteliğindedir. Postmodernist tipografik afiş tasarımları, modern sanatın kabul görmüş normlarına meydan okuyarak yenilikçi ve deneysel yaklaşımlar geliştirmiştir. Bu bağlamda, tipografi yalnızca bir iletişim aracı olmanın ötesine geçerek, aynı zamanda güçlü bir görsel ifade biçimi olarak tasarım anlayışında yer edinmiştir. Afiş tasarımlarında tipografik öğeler; biçimsel deformeler ile dağınık kompozisyonlar hâlinde iken renk ve görsel imgelerle bütünleşmiş olarak yer almaktadır. Tipografik imgeler aracılığıyla yanılsama etkisi yaratan ve çok katmanlı bir görsellik sunan tasarımlar oluşturulmaktadır. Bu araştırma kapsamında, modern sanatın etkilerinden başlayarak, postmodernist yaklaşımlar doğrultusunda gelişen tipografinin afiş tasarımındaki yansımaları incelenmektedir. Konu kapsamında, seçilen örnekler üzerinden postmodern sanatçıların yaklaşım biçimleri ve bu yaklaşımların tipografik afiş tasarımına katkıları değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, postmodern yaklaşımlarla biçimlenen tipografik afiş tasarımlarının, günümüz grafik tasarım anlayışına yön veren temel bir yapı oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Postmodernism, which gained global recognition in the 1960s, is considered a continuation of modern art. Postmodern typographic poster designs challenge the established norms of modern art, presenting innovative and experimental approaches. In this context, typography goes beyond merely being a tool of communication and becomes a powerful visual form of expression within the design approach. In poster designs, typographic elements appear in fragmented compositions with formal deformations, integrated with colors and visual imagery. Through these typographic images, designs that create an illusionary effect and offer multi-layered visuality are formed. This study aims to examine the reflections of typography, which has evolved from the influence of modern art through postmodern approaches, on poster design. Within the scope of the study, selected examples were used to analyze the design approaches of postmodern artists and their contributions to typographic poster design. As a result of the research, it was concluded that typographic poster design, transformed through postmodern perspectives, has established a foundational structure that shapes contemporary graphic design practices.