Derslerini çevrimiçi yürüten fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitim deneyimleri: Zorluklar ve fırsatlar
Distance education experiences of science teachers conducting their courses online: Difficulties and opportunities
- Tez No: 749649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi ders, Uzaktan eğitim, Fen Bilimleri öğretmenleri, Online course, Distance education, Science teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Fiziki olarak sınıf ortamından bağımsız ve zaman kavramını ortadan kaldıran uzaktan eğitim içerikleri 2020 yılında tüm dünyada yayılan Covid 19 salgını nedeniyle zorunlu bir duruma dönüşmüştür. Zorunlu hale dönüşen bu durumun öğretmenler ve uygulayıcılar tarafından nasıl bir şekilde yürütüldüğü oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada Fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitim uygulamalarında gerçekleştirdikleri öğrenme-öğretme faaliyetleri, oluşturdukları içerikler, kullanılan teknolojiler, ölçme-değerlendirme bağlamındaki görüşleri, beklentileri ve süreçte yaşanan problemlerin tespiti ve çok boyutlu olarak ele alınması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaca bağlı olarak araştırma, durum çalışması olarak desenlenmiştir. Söz konusu çalışmanın amacı bağlamında zengin bilgi vermesi açısından dersleri uzaktan öğretim faaliyetleri ile yürüten fen bilimleri öğretmenleri ile çalışılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin toplanma aşamasının salgın döneminde olması sebebiyle görüşmeler, uzaktan yürütülmüştür. Elde edilen araştırma verileri içerik analizi yoluyla çözümlenmiş ve analize tabi tutulmuştur. Bulgular: Analizler sonucunda öğretmenler, tümüyle uzaktan eğitimin kullanılmasını ve yüz yüze eğitimden uzaklaşılmasını olumsuz olarak görmektedirler. Ancak uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim birlikte etkili kullanıldığında yararlı sonuçlar oluşturabileceği öğretmenler tarafından belirtilmiştir. Öğretmenlerin süreci etkili olarak yürütebilmesi için eğitimler almaları gerektiği ve öğrencilerine eşit fırsatlar sunulmasının önemi bulgular arasında yer almaktadır. Ayrıca kişilerin bir arada bulunamadığı durumlarda uzaktan eğitim gerçekleştirmek ve dijital içeriklere kolaylıkla ulaşabilmek, uzaktan eğitimin olumlu tarafı olarak belirtilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Bu kapsamda öğretmenlere nitelikli eğitimler ve ortamlar sağlanması, uzaktan eğitimle yüz yüze eğitimin bütünleştirilmiş olarak yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Distance education content, which is physically independent of the classroom environment and eliminates the concept of time, has turned into a mandatory situation in 2020 due to the Covid 19 epidemic spreading all over the world. It is very important how this situation, which has become a necessity, is carried out by teachers and practitioners. In this study, it is aimed to determine the learning-teaching activities of science teachers in distance education applications, the contents they create, the technologies used, their opinions in the context of measurement-evaluation, their expectations and the problems experienced in the process, and to deal with them in a multidimensional way. Method: Depending on this purpose, the research was designed as a case study. In the context of the purpose of the study in question, in terms of providing rich information, science teachers who conduct the courses with distance education activities were studied. A structured interview form was used as the data collection method. Since the data collection phase was during the epidemic period, the interviews were conducted remotely. The obtained research data were analyzed and analyzed through content analysis. Results: As a result of the analyzes, teachers see the use of distance education completely and moving away from face-to-face education as negative. However, it has been stated by the teachers that distance education and face-to-face education can create beneficial results when used together effectively. It is among the findings that teachers should receive training in order to carry out the process effectively and the importance of providing equal opportunities to their students. In addition, the positive side of distance education is to carry out distance education and to access digital content easily when people cannot be together. Conclusion and Suggestions: In this context, it is recommended that teachers be provided with qualified training and environments, and that distance education and face-to-face education should be integrated.