Havalimanlarında kar ve buzla mücadele sürecinin planlanması ve uygulanması
Planning and implementing of snow and ice control process at airports
  1. Tez No: 749705
  2. Yazar: UMUR ÇAĞKAN DERİNYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM RODOPLU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: sivil havacılık, havalimanı işletmeciliği, hava tarafı operasyon, kar ve buzla mücadele, kaplama yüzey koşulları, civil aviation, airport management, airside operation, snow and ice control, pavement surface conditions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Havalimanı sisteminin en önemli kaynağı, hava araçlarının iniş ve kalkışlarını gerçekleştirdikleri pistlerdir. Pist yüzeyinde her ne kadar kuru veya ıslak koşulda operasyon yapılmak istenilse de, iklim şartlarına göre yüzey sürtünme özelliklerini ve hava aracı performansını etkileyen kar, sulu kar, don, buz vb. kirleticilere maruz kalmaktadır. Bu kirleticiler nedeniyle yüzeyde yeterli sürtünme sağlanamamakta, hava aracı frenleme performansı düşmekte ve pistten çıkma hadiseleri yaşanabilmektedir. Havalimanı otoritesi hava tarafı kaplamalı sahası üzerinde bulunan ve hava aracının pist üzerinde tutunmasını etkileyen bu kirleticileri tespit etmekten, raporlamaktan ve kaldırmaktan sorumludur. Bu kapsamda bu faaliyeti yürütecek; araç, ekipman, personel planlamasını yapması, kar ve buzla mücadele planını doğru bir şekilde belirlemesi ve uygulaması gerekmektedir. Kar ve buzla mücadele operasyonu kapsamlı, detaylı ve birçok adımdan oluşan bir süreçtir. Bu sürecin doğru yönetilebilmesi için doğru bir şekilde planlanması, aktarılması, eğitimlerde yeni personele anlatılması, aksaklıklar ve darboğazların belirlenmesi gerekir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılarak kar ve buzla mücadele ile ilgili dokümanlar analiz edilmiş olup kar ve buzla mücadele operasyonunu icra eden havalimanlarının kullanabilmesi adına tüm süreci anlatan iş akış şeması oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important source of the airport system is the runways where aircraft take off and land. Although it is desired to operate in dry or wet conditions on the runways, exposed to contaminants such as snow, slush, frost and ice, which affect surface friction characteristics and aircraft performance according to climate conditions. Due to these contaminants, the adequate friction on the surface cannot be produced, braking performance of the aircraft decreases and incidents of runway excursion may occur. The aerodrome authority is responsible for controlling, reporting and removing these contaminants located on the airside paved area and affecting the directional control of the aircraft on the runway. In this context, the airport authority should plan the vehicles, equipment and personnel that will carry out this operation. In addition, it is necessary to determine and implement snow and ice control plan correctly. Snow and ice control operation is a comprehensive, detailed and multi-step process. In order for this process to be managed correctly, it must be planned and transferred correctly, explained to new personnel in trainings, and problems and bottlenecks must be determined. Within the scope of the research, documents related to snow and ice control were analyzed by using the document review method, one of the qualitative research methods, and it was aimed to create a flowchart describing the whole process for the use of airports that carry out snow and ice control operations.