The effect of LC3 siRNA and doxorubicin dual treatment against breast cancer
LC3 siRNA ve doksorubisin ikili tedavisinin meme kanserine karşı etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 749786
  2. Yazar: NADA SAMEER MOHAMMAD SAEED WALWEEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER AYDIN, DR. CANSU ÜMRAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Science and Technology, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Üçlü reseptör negatif meme kanseri, Otofaji, LC3 siRNA, Doksorubisin, Sinerjistik etkinlik, Triple-negative breast cancer, Autophagy, LC3 siRNA, Doxorubicin, Synergistic efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Otofaji, işlevini kaybeden sitoplazmik molekülleri parçalayarak ve ortadan kaldırarak beslenme geri dönüşümünü ve metabolik uyarlanabilirliği sağlayan kademeli bir lizozomal bozunma sürecidir. Otofaji, kanseri destekleyen bir süreç olarak bilinen hücrelerin stresten kaçmak için kullandığı sağlam bir aracı temsil eder. Buna göre otofajiyi inhibe etmek kanser hastalarında terapötik sonuçların iyileştirilmesini sağlayacaktır. Bu çalışmada, DOX ve siLC3 kombinasyonunun DOX'un etkilerini artıracağı yönündeki öncülümüzle kanser tedavisi için“akıllı”bir nanoparçacık sistemi tasarlanıp DOX ve siLC3'ün kombine tedavisi ile kullanıldı. Böylece siLC3'ü iletmek için“akıllı”bir nanoparçacık yaklaşımı kullanmanın, otofaji ile ilgili bir gen olan LC3'ü etkili bir şekilde bastırabileceği, hücresel otofajiyi engelleyebileceği ve gelişmiş antikanser etkileri sergileyebileceği gösterildi. Ayrıca, üçlü reseptör negatif meme kanseri hücre hattı MDA-MB-231 üzerinde, siLC3 ve DOX'un birlikte uygulanmasının meme kanseri tedavisinde her iki ajanın tek başına uygulanmasından daha etkili olduğu hücre proliferasyonu ve hücrelerde migrasyonun engellenmesi deneyleri ile gösterildi. siLC3 ve DOX birleştirildiğinde düşük dozda DOX uygulanması sonucu koloni oluşumunun %85'in üzerinde baskılandığı, buna karşın DOX'un tek başına yalnızca yaklaşık %50 oranında inhibisyona neden olduğu sonucuna ulaşıldı. Bununla birlikte, G1 alt fazındaki hücrelerin oranı, tek başına DOX tedavisinde kombine tedavi durumuna göre 4.8 kat arttı. Bunların yanısıra, otofaji ve pro-apoptoz ile ilişkili proteinlerin ekspresyon seviyelerini incelemek için western blot kullanıldı, böylece iligili proteinlerin hepsinde önemli bir düşüş olduğu ortaya konuldu. Son olarak otofajiye bağlı kesecikleri tespit etmek için kullanılan akridin turuncusu ile boyanan otofagozomların sayısının tedavi gruplarında azalması otofaji baskılanmasını doğruladı. Birlikte ele alındığında bulgularımız, meme kanseri tedavisi için“akıllı”nanopartiküller tarafından verilen kemoterapi ve otofaji baskılamanın birleştirilmesinin sinerjik bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Autophagy is a stepwise lysosomal degradation process that enables nutrition recycling and metabolic adaptability by degrading and eliminating malfunctioning cytoplasmic molecules. Autophagy represents a solid tool that cells employ in order to escape stress, being known as a process that supports cancer. Accordingly, inhibiting autophagy would result in improving therapeutic outcomes in cancer patients. In recent study, a combined treatment of DOX and siLC3 was utilized for cancer therapy using a“smart”nanoparticle system, based on our premise that this combination would increase DOX's effects. We demonstrated that using a“smart”nanoparticle approach to deliver siLC3 can efficiently suppress the autophagy-related gene LC3, inhibit cellular autophagy and exhibit improved anticancer effects. Furthermore, in the TNBC cell line, MDA-MB-231, co-administration of siLC3 and DOX was more effective than either agent alone in treating breast cancer. The inhibition of cell growth and migration in the cells demonstrated this. Besides, it has been demonstrated that when siLC3 and DOX are combined, colony formation was suppressed by over 85% under the conditions of low-dose DOX, whereas DOX alone only caused inhibition of around 50%. Nevertheless, this combination increased apoptosis, as the proportion of cells in the sub-G1 phase showed 4.8-fold greater apoptosis in the case of the co-treatment than DOX treatment alone. Furthermore, western blotting was used to examine the expression levels of autophagy and pro-apoptosis-associated proteins, which revealed a significant decrease in all of them. Finally, the results of acridine orange staining, which is used to detect autophagy-related vesicles; autophagosomes, confirm that autophagy suppression is evident. Taken together, our findings showed that combining autophagy suppression with chemotherapy delivered by“smart”nanoparticles for breast cancer therapy has a synergistic effect.