Yumurtalık kanserinde LC3B ve Beklin-1 proteinlerinin hücre çoğalması ve klon oluşturmasına etkisinin araştırılması
Investigation of LC3B and Beclin-1 protein in ovarian cancer cells of proliferation and clon formation
- Tez No: 616036
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL HAMURCU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
 - Anahtar Kelimeler: Otofaji, Yumurtalık kanseri, LC3, Beklin-1, siRNA, apoptoz, hücre proliferasyonu, klon oluşumu, Autophagy, Ovarian Cancer, LC3, Beclin-1, siRNA, apoptosis, cell proliferation, clonal formation
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
Yumurtalık kanserleri jinekolojik kanserler arasında en yaygın ikinci sırayı alan kanserler olarak bilinmektedir. Dünyada her yıl 200.000'den daha fazla kadını etkilemektedir. Bu yüzden bu kanserlerin erken teşhisi ve gelişimini takip edebilmek için yeni tedavi yöntemlerine ihtiyaç vardır. Otofaji hücre ölümü ve yaşaması gibi farklı sonuçlar doğurabilen iki yönlü etkiye sahiptir. Bazı çalışmalar kanser hücrelerinde otofajinin hücre ölümüne yol açarak tümör süpressör olarak davrandığını, bazıları ise otofajinin tümör hücrelerini yaşamaya ve çoğalmaya teşvik ederek onkogen olarak davrandığını ortaya koymuşlardır. Dolayısıyla kanser hücrelerinde otofajinin rolü ile ilgili bir çelişkili vardır. Bu çelişkiden dolayı, sunulan tez çalışmasında, yumurtalık kanser hücrelerinde otofajinin rolünü açıklığa kavuşturulması amaçlandı. Bu amaç için öncelikle, yumurtalık kanser hücre hücre hattı olan SKOV3 hücrelerinde, hem siRNA'lar aracılığı ile otofaji baskılanması, hem de açlıkla otofajinin tetiklenmesi sağlandı. Daha sonra bu hücrelerde, hücre canlılığı, klon oluşumu ve apoptoz oranı analiz edildi. Analiz verilerimize göre, LC3 ve Beklin-1 siRNA aracılı otofajinin baskılanmasının ve açlıkla otofajinin indüklenmesinin SKOV3 hücrelerinin canlılığını/proliferasyonunu, klon oluşumunu ve apopitoz oranını bir katkısının olmadığı bulundu. Sonuçlarımız, otofajinin SKOV3 hücrelerinin klon oluşumu ve apoptoza direnç kazanmasında bir rol oynamadığını ve yumurtalık kanser hücrelerinin tedavisi için bir hedef olmadığını işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer is the second most common cancer among gynecological cancers. Every year in the world, more than 200,000 women are affected. Therefore, new treatment methods are needed to follow the early diagnosis and development of these cancers. Autophagy has a bi-directional effect which can lead to different consequences such as cell death and survival. Some studies have shown that autophage in cancer cells acts as a tumor suppressor by causing cell death, while others have shown that autophagy behaves as oncogen by encouraging tumor cells to survive and multiply. Therefore, there is a contradiction in the role of autophagy in cancer cells. Because of this controversy, the proposed thesis was intended to clarify the role of autophagy in ovarian cancer cells. For this purpose, primarily in ovarian cancer cell line SKOV3 cells, both autophagy suppression through siRNAs and starvation of autophagy were induced. Cell viability, clonality and apoptosis rate were then analyzed in these cells. Based on our data, we found that suppression of LC3 and Beklin-1 siRNA mediated autophagy and induction of fasting autophagy did not contribute to viability / proliferation of SKOV3 cells, clonal formation and apoptosis rate. Our results indicate that autophagy does not play a role in clonogenesis and apoptosis resistance gain of SKOV3 cells and that ovarian cancer cells are not a target for treatment.