Doğum eylemi sırasında kullanılan kablosuz fetal izlemin kadının konforu, doğum ağrısı ve doğum memnuniyeti üzerine etkisi
The effect on women's comfort, birth pain and birth satisfaction of wireless fetal monitoring used during labor
- Tez No: 749881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN DAĞLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Doğum, Doğum Memnuniyeti, Kablosuz Fetal İzlem, Konfor, Pain, Birth, Birth Satisfaction, Wireless Fetal Monitoring, Comfort
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, doğum eylemi sırasında kullanılan kablosuz fetal izlemin, kadının konforu, doğum ağrısı ve doğum memnuniyeti üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumhane Servisi'ne doğum için gelen gebeler oluşturmuştur. Örneklem G Power 3.1 bilgisayar programıyla hesaplanmıştır. Örneklemi, deney grubu 44, kontrol grubu 44 olmak üzere toplam 88 kadın oluşturmuştur. Araştırma, 11.09.2021-03.12.2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Doğum Konforu Ölçeği (DKÖ), Visüel Ağrı Skalası (VAS) ve Doğum Memnuniyeti (Tatmin) Ölçeği (DTÖ) ile toplanmıştır. Deney grubuna intrapartum süreçte kablosuz fetal izleme sistemi, kontrol grubuna ise kablolu fetal izleme sistemi uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik ölçütleri, tek yönlü varyans analizi, bağımsız örneklem t testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Doğum eylemi süresi deney grubunda 7,19±2,46 saat; kontrol grubunda 8,60±2,29 saattir. Doğum eylemi süresi, doğum eyleminin 3.saatindeki O2 değeri ve EFM reaktivitesi değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (sırasıyla p=0,007; p=0,031; p=0,028). Deney grubunda doğum eylemi süresinin daha kısa, eylemin 3.saattindeki oksijen değeri ve EFM reaktivitesinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. DKÖ puan ortalaması deney grubunda 24,34±4,18; kontrol grubunda 22,57±4,78; VAS puan ortalaması deney grubunda 7,80±1,15; kontrol grubunda 8,66±1,16; DTÖ toplam puan ortalaması deney grubunda 21,07±4,78; kontrol grubunda 17,68±3,82'dir. Deney grubunda DKÖ ve DTÖ puan ortalaması daha yüksek, VAS puan ortalaması daha düşüktür. Deney ve kontrol grupları arasında VAS ve DTÖ puan ortalamasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlenmiştir (sırasıyla p=0,000; p=0,001). Deney grubunda ağrı düzeyi daha düşük, doğum memnuniyeti ise yüksek bulunmuştur. Sonuçta; kablosuz fetal izleme sistemi doğum eyleminin süresini kısaltmakta, EFM reaktivitesini ve doğum memnuniyetini artırmakta, doğum ağrısını ise azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled study was conducted to evaluate the effect of the wireless fetal monitoring, which is used during birth, on the woman's comfort, labor pain and birth satisfaction. The research population consisted of pregnant women, who had applied to the Birth Service in the Sabuncuoğlu Şerefeddin Training and Research Hospital at Amasya University. The sample size was calculated with the G Power 3.1 software package. The study population consisted of 88 women, divided into two groups the experimental group (n=44) and the control group (n=44). The study was conducted between 11.09.2021-03.12.2021. The data were collected with the Personal Information Form, Birth Comfort Scale, Visual Pain Scale, and Birth Satisfaction Scale. During the intrapartum period, the wireless fetal monitoring system was used in the experimental group and the wired fetal monitoring system was used in the control group. The data were analyzed with the descriptive statistical criteria, one-way and two-way variance analysis, independent samples t-test, and Pearson's correlation analysis. The duration of delivery was 7.19±2.46 hours and 8.60±2.29 hours in the experimental and control groups respectively. There was a significant difference between the group for the duration of delivery, O2 value at the 3rd hour of delivery and EFM reactivity (p=0,007; p=0,031; p=0,028 respectively). The duration of delivery was shorter, oxygen value and EFM reactivity at the 3rd hour of the action were higher in the experimental group. The mean score of the Birth Comfort Scale was 24.34±4.18 in the experimental group and 22.57±4.78 in the control group. The mean score of the Visual Pain Scale was 7.80±1.15 in the experimental group and 8.66±1.16 in the control group. The mean score of the Birth Satisfaction Scale was 21.07±4.78 in the experimental group and 17.68±3.82 in the control group. The mean scores of the Birth Comfort Scale and Birth Satisfaction Scale were higher in the experimental group, while the mean score of the Visual Pain Scales was lower in this group. There was a statistically significant difference between the experimental and control groups for the Visual Pain and Birth Satisfaction Scales (p=0.000 and p=0.001 respectively). In the experimental group, the perceived pain level was lower and the birth satisfaction was higher than in the control group. In conclusion, the wireless fetal monitoring system shortened the duration of delivery, increased birth satisfaction and EFM reactivity and decreased pain perceived during delivery.