Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde yetiştirilen ayçiçeği (Helianthus annuus L.) bitkisinin beslenme durumunun bitki ve toprak analizleriyle belirlenmesi
Determination of nutritional status of sunflower (Helianthusannuus L.) plant in Çorlu district of Tekirdağ province by plantand soil analysis
- Tez No: 749903
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, toprak analizi, bitki analizi, makro besin elementi, mikro besin elementi, Sunflower, soil analysis, plant analysis, macro nutrient element, micro nutrient element
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Adı geçen bu çalışma Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde yetiştirilen ayçiçeği (Helianthus annuus L.) bitkisinin bitki beslenme durumunun bitki ve toprak analizleri yapılarak belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Tekirdağ ili Çorlu ilçesinden 18 farklı ayçiçeği (Helianthus annuus L.) tarlasından alınmış olan yaprak örneklerinde ve toprak örneklerinde makro ve mikro bazı besin elementlerinin analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçları ile besin elementlerinin sınır değeri karşılaştırılmış ve incelemesi yapılan tarlaların bitki besin elementinin durumları ile beslenme sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Tespit edilen bulgulara göre; yaprak örnekleri incelenen ayçiçeği bitkisinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn içerikleri sırası ile %1,00-%2,38; %0,12-%0,048; %1,87-%4,45; %3,11-%5,32; %0,43- %0,99; 255-1026 mg kg-1; 14,11-27,49 mg kg-1; 8,55-29,18 mg kg-1; ve 29,29-108 mg kg-1 arasında bulunmuştur. Bu değerlerin %72'sinde N, %100'ünde P, %11'inde K, %78'inde Zn ve %11'inde Mn eksikliği belirlenmiştir. Kalsiyum besin elementinin tüm örneklerde fazla olduğu görülmüştür. Tekirdağ ili Çorlu ilçesinden alınan ayçiçeği bitkisi yaprak örneklerinde magnezyum elementinin yeterli seviyede olduğu görülmüştür. Alınan örneklerde demir elementi %83 yeterli seviyede, %17 fazlalığı ve bakır elementinde %95 yeterli seviyede olup %5 fazlalığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the sunflower (Helianthus annuus L.) grown in the Çorlu district of Tekirdağ Province was examined in order to determine the plant nutrition status of the plant by conducting plant and soil analyses. For this purpose, some macro and micro nutrients were analyzed in leaf samples and soil samples taken from 18 different sunflower (Helianthus annuus L.) fields from Çorlu district of Tekirdağ province. The results of the analysis were compared with the limit values of the nutrients, and the status of the plant nutrients and nutritional problems of the examined fields were tried to be determined. According to the findings; N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn contents of the sunflower plant whose leaf samples were examined. 1.00%-2.38%, respectively; 0.12%-0.048%; 1.87%-4.45%; 3.11%-5,32%; 0.43%-0.99%; 255-1026 mg kg-1; 14.11-27.49 mg kg-1; It was found between 8.55-29.18 mg kg-1 and 29.29-108 mg kg-1. N deficiency was found in 72% of these values, P in 100%, K in 11%, Zn in 78% and Mn in 11%. Calcium nutrient element was found to be high in all samples. Magnesium element was found to be in sufficient level in sunflower plant leaf samples taken from Çorlu district of Tekirdağ province. In the samples taken, 83% sufficient level of iron element, 17% excess and 95% sufficient level of copper element and 5% excess were detected.