Bazı Tunus citrus varyetelerinde genetik çeşitliliğin moleküler markerler kullanılarak belirlenmesi
Determination of genetic diversity in some Tunisian citrus varieties using molecular markers
- Tez No: 749907
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Citrus, Genetik varyasyon, Moleküler belirteçler, SCOT, ISSR, Citrus, Genetic variation, Molecular markers, SCOT, ISSR
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Citrus, tüm dünyada tüketilen en önemli meyve bitkilerinden biridir. Tunus, tarım ve tıp sektöründe büyük öneme sahip olan narenciye üretimi ile tanınmaktadır. Bu çalışmada, 8'si Tunus'ta geliştirilen 36 Citrus genotipi arasındaki genetik varyasyon, iki moleküler belirteç ISSR ve SCOT kullanılarak belirlenmiştir. 10 ISSR primeri, 268'i polimorfik (%99.2) olmak üzere büyüklükleri 250 ile 3888 bç arasında değişen toplam 270 net ve tekrarlanabilir bant oluşturmuştur. Diğer taraftan, 10 SCOT primeri, 228'i polimorfik (%95) olmak üzere büyüklükleri 150 ile 3357 bç arasında değişen toplam 240 tekrarlanabilir bnat amplifiye etmiştir. Ortalama polimorfizm bilgi içeriği ISSR için 0.249, SCOT primerleri için 0.27 olarak hesaplanmıştır. ISSR analizinden elde edilen en yüksek genetik benzerlik değeri Powell ve Novalina arasında (0.545), en düşük genetik benzerlik değeri ise Aforer ve Panacher (0.102) arasında tespit edilmiştir. SCOT analizi ise genetik olarak en yakın çeşitlerin Orange Lane Late ve Novalina (0.615), en uzak çeşitlerin ise Eureka ve Tomatera (0.169) olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, ISSR ve SCOT verilerinden elde edilen UPGMA dendrogramları, çeşitleri farklı alt kümeleme seviyelerinde ilgili Citrus grubuna göre ayırmış ve tüm genotiplerin ayırt edilmesine olanak sağlamıştır. Bu çalışmanın sonuçları, ıslah programları için ISSR ve SCOT markörleri ile Citrus çeşitleri arasındaki genetik çeşitliliğin ve akrabalığın başarılı bir şekilde belirlenebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Citrus is one of the most important fruit plants consumed all over the world. Tunisia is well known for its Citrus fruits production which have a big importance in agricultural and medicinal sector. In this study, genetic variation among 36 Citrus genotypes of which 8 were developed in Tunisia were determined using two molecular markers: ISSR and SCOT. The 10 ISSR primers generated a total of 270 clear and reproducible bands (ranged between 250 and 3888 bp), of which 268 were polymorphic (99.2%). On the other hand, 10 SCOT primers amplified a total of 240 reproducible bands (ranged between (150 and 3357 bp), of which 228 were polymorphic (95%). Average polymorphism information content was calculated as 0.249 for ISSR, and 0.27 for SCOT primers. The highest pairwise genetic similarity obtained from ISSR analysis was between Powell and Novalina (0.545) and lowest pairwise genetic similarity was between Aforer and Panacher (0.102). Whereas SCOT analysis indicated that the genetically most close varieties were Orange Lane Late and Novalina (0.615), and least close varieties were Eureka and Tomatera (0.169). Additionally, UPGMA dendrograms revealed the different levels of sub clustering that separated varieties according to the respective Citrus group and allowed for the discrimination of all the genotypes. The results of this study showed that genetic diversity and relationships among Citrus varieties could be successfully determined by ISSR and SCOT markers for breeding programs.