Yetişkin bireylerde bağlanma stilleri, bilişsel esneklik ve öz yeterlilik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attachment styles, cognitive flexibility and self-efficacy in adults
  1. Tez No: 749906
  2. Yazar: KEVSER MAZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AMAN SADO ELEMO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Bilişsel Esneklik, Öz Yeterlilik, Attachment Styles, Cognitive Flexibility, Self-Efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada yetişkin bireylerde bağlanma stilleri, bilişsel esneklik ve öz yeterlilik arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma grubu İstanbul, Hatay, Adana, İzmir ve Konya illerinde yaşayan, yaş aralığı 18-65 arası olan 146'sı kadın 72'si erkek olmak üzere toplam 222 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Veriler 'Sosyodemografik Bilgi Formu, 'Erişkin Bağlanma Biçimleri Ölçeği', 'Bilişsel Esneklik Ölçeği' ve 'Genel Öz Yeterlilik Ölçeği ' aracılığıyla değerlendirilmiştir. Çalışmada ilişkisel tarama modeli ve verilerin analizinde; Bağımsız Örneklem t- Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon Katsayısı ile incelenmiştir. Analiz değerlendirmelerinde p değer .05 olarak alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda; bağlanma stilleri cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Bilişsel esnekliğin kendini kontrol etme alt ölçeği ve öz yeterlilik cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermektedir. Erkek katılımcıların kendini kontrol etme ve öz yeterlilik düzeyleri kadınlara kıyasla daha yüksektir. Katılımcıların bağlanma stilleri, bilişsel esneklik ve öz yeterlilik düzeylerinin yaşa ve eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırma kapsamında yer alan katılımcıların güvenli bağlanma düzeyleri medeni durumlarına göre farklılık göstermektedir. Evli olan katılımcıların güvenli bağlanma düzeyleri bekar olan katılımcılara kıyasla daha yüksektir. Korelasyon analizi sonucunda, katılımcıların kendini kontrol etme düzeyleri ile güvenli bağlanma ve alternatifler üretme düzeyleri arasında pozitif ilişki; kaçıngan bağlanma ve kaygılı bağlanma düzeyleri arasında negatif ilişki vardır. bilişsel esneklik düzeyleri ile alternatifler üretme ve kendini kontrol etme düzeyleri arasında pozitif ilişki vardır. Öz yeterlilik düzeyleri ile güvenli bağlanma, alternatifler üretme, kendini kontrol etme ve bilişsel esneklik düzeyleri arasında pozitif ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between attachment styles, cognitive flexibility and self-efficacy in adults. The research group consists of a total of 222 volunteer participants, 146 women and 72 men, aged between 18-65 living in the provinces of Istanbul, Hatay, Adana, Izmir and Konya. The data were evaluated using the 'Sociodemographic Information Form', the 'Adult Attachment Styles Scale', the 'Cognitive Flexibility Scale' and the 'General Self-Efficacy Scale'. In the study, the relational scanning model and the analysis of the data; Independent Sample t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) test was used. The relationships between the variables were examined with the Pearson Correlation Coefficient. In the analysis evaluations, the p value was taken as .05. As a result of the analyzes made; Attachment styles do not differ according to gender. Self-control subscale of cognitive flexibility and self-efficacy differ significantly by gender. Self-control and self-efficacy levels of male participants are higher than female participants. Attachment styles, cognitive flexibility and self-efficacy levels of the participants do not show a significant difference according to age and education level. The secure attachment levels of the participants within the scope of the research differ according to their marital status. The secure attachment levels of the married participants were higher than the single participants. As a result of the correlation analysis, there was a positive relationship between the participants' self-control levels and their levels of secure attachment and generating alternatives; There is a negative relationship between avoidant attachment and anxious attachment levels. There is a positive relationship between cognitive flexibility levels and the levels of generating alternatives and self-control. There is a positive relationship between levels of self-efficacy and secure attachment, generating alternatives, self-control and cognitive flexibility.