Aphis spiraecola Patch (Homoptera:Aphididae)'nın bazı biyolojik özellikleri ile parazitoit Lysiphlebia japonica (Ashemead) (Hymenoptera:Aphidiidae) arasındaki ilişkiler
Biological characteristic of Aphis spiraecola Patch (Homoptera:Aphididae) and relationship with parasitoid Lysiphlebia japonica (Ashemead) (Hymenoptera:Aphidiidae)
- Tez No: 135712
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM UYGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aphis spiraecola, Lysiphlebia japonica, Biyolojik Mücadele, Turunçgil, Doğu Akdeniz Bölgesi, Aphis spiraecola, Lysiphlebia japonica, Biological control, Citrus, East Mediterranean Region of Turkey II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz DOKTORA TEZİ APHIS SPIRAECOLA PATCH (HOMOPTERA: APHIDIDAE)'NIN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE PARAZİTOİT LYSIPHLEBIA JAPONICA (ASHMEAD) (HYMENOPTERA: APHIDIIDAE) ARASINDAKİ İLİŞKİLER Serdar SATAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Nedim UYGUN Yıl: 2003, Sayfa: 98 Jüri. : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Prof. Dr. Neşet KILINÇER : Prof. Dr. İsmail KARACA : Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY : Doç. Dr. Cengiz KAZAK. Bu çalışmada turunçgillerde önemli bir zararlı olarak kabul edilen Aphis spiraecola'nm Doğu Akdeniz Bölgesi 'ndeki konukçuları, bunlar üzerindeki mevsimsel yaşam döngüsü, laboratuvar şartlarında farklı sabit sıcaklıklarda ve farklı konukçularda gelişme süreleri, ölüm oranlan, üreme güçleri ve ömür uzunlukları ile Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki parazitoitleri belirlenmiş ayrıca Lysiphlebia japonica adlı parazitoid ancık orijin ülkesinden ithal edilerek A. spiraecola ve Aphis gossypii üzerinde etkinliği araştırılmıştır. Aphis spiraecola'nm Doğu Akdeniz Bölgesi 'nde kışı anholocyclic geçirdiği ve 1 1 konukçusunun bulunduğu belirlenmiştir. Bunların en önemlileri Citrus cinsine bağlı olanlar, Pyracantha coccinea, Vibirnum tinus ve Eriobotrya japonica'dır. Zararlının Washington navel üzerinde en uzun ergin öncesi toplam gelişme süresi 15 °C'de 12.1 gün en kısa ise 27°C'de 5.4 gün sürmüştür. Düşük sıcaklıklarda (15, 17.5 ve 20 °C) ölüm görülmezken, 32.5 °C'de %88, 35 °C'de ise %100 ölüm görülmüştür. En yüksek kalıtsal üreme yeteneği (rm) 25 °C'de (0.2891) tespit edilmiştir. A. spiraecola'nm gelişme eşiği Washington navel, yenidünya ve ateşdikeninde sırası ile 8.6, 7.4 ve 5.8 °C olurken termal konstantları ise 1 00.0, 1 1 3.6 ve 1 3 1.6 gün-derece olarak hesaplanmıştır. Zararlı 25 °C sabit sıcaklıkta çalışılan 1 2 konukçu içinde en iyi gelişmeyi Valencia, Washington navel, Meyer ve Nova çeşitlerinde göstermiş aynı zamanda tüm turunçgil tür ve çeşitlerinde de yüksek populasyonlar oluşturabileceği ortaya çıkarılmıştır. Aphis spiraecola'nm bölgede yerli bir parazitoidi belirlenememiş, bu nedenle Japonya'dan L. japonica ithal edilmiştir. L. japonica A. spiraecola ve A. gossypii'yi başarılı bir şekilde parazitlerken A. spiraecola üzerinde gelişmesini çalışılan tüm sıcaklıklarda tamamlayamamış, A. gossypii üzerinde ise tamamlamıştır. Parazitoid en yüksek parazitlemeyi 15 °C'de gösterirken en düşük ölüm oranı 25°C'de bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis BIOLOGICAL CHARACTERISTIC OF APHIS SPIRAECOLA PATCH (HOMOPTERA: APHIDIDAE) AND RELATIONSHIP WITH PARASITOID LYSIPHLEBIA JAPONICA (ASHEMEAD) (HYMENOPRERA: APHIDIIDAE) Serdar SATAR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof. Dr. Nedim UYGUN Year: 2003, Pages: 98 Jury :Prof. Dr. Nedim UYGUN :Prof. Dr. Neşet KILINÇER :Prof. Dr. Ismail KARACA :Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY..Assoc. Prof. Cengiz KAZAK In this study, hosts of Aphis spiraecola and it's life cycles on these hosts were investigated in Eastern Mediterranean region of Turkey. Developmental periods, fecundity and longevity and death ratios were studied on citrus and non-citrus hosts at various constant temperatures under laboratory conditions. Additionally, parasitoids of A. spiraecola were searched in the region. Furthermore, parasitoid wasp species Lysiphlebia japonica, which attacks A. spiraecola, was imported to determine efficiency on A. spiraecola and Aphis gossypii under laboratory conditions. According to results, A. spiraecola has 1 1 host plants and overwinters as anholocyclic in Eastern Mediterranean Region of Turkey. Pyracantha coccinea, Vibirnum tinus and Eriobotrya japonica and all varieties from genus citrus were found as important hosts of A. spiraecola. The longest developmental time of A. spiraecola was determined at 15 C (12.1 days) on Washington navel, while the shortest was at 27 C (5.4 days). While no death ratio were observed at lower temperatures (15, 17.5 and 20 C), high number of dead individuals were encountered at 32.5 C, (88 %) and 35 C (100 %). The highest intrinsic rate of increase (rm) was calculated at 25 C (0.2891). Developmental thresholds and thermal constants of A. spiraecola were 5.6, 7.4, 5.8 C, and 100.0, 113.6 and 131.6 degree-day, on Washington navel, E. japonica and P. coccinea, respectively. Optimum developmental times of A. spiraecola were obtained on Valencia, Washington, Meyer and Nova at 25 C. In general, A. spiraecola could survive and develop population on all plant species and varieties tested here. No parasitoid of A. spiraecola was observed in the region. For this reason, L. japonica, was imported from Japan. L. japonica successfully parasitized A. spiraecola and A. gossypii, but completed development on only A. gossypii at all temperatures. The highest parasitization rate of L. japonica was observed on A. gossypii at 1 5 C whereas the lowest death ratios were at 25 C.