Bulgaristan'da yaşayan azınlık olan ve azınlık olmayan vatandaşların Türkiye algısı
Perception level about Turkey among minority and non-minority citizen in Bulgaria
- Tez No: 750009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Azınlık, Türkiye, Bulgaristan, Algı, Minority, Turkey, Bulgaria, Perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bulgaristan, Balkanlarda Türklerin yoğun yaşadığı topraklar arasında yer almaktadır. Türkler Balkanlarda beş asır boyunca bulunmuş ancak Bulgaristan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra Türkler azınlık duruma düşmüştür. Bulgaristan ile Türkiye geçmişten günümüze birçok siyasal, sosyal ve askerî alanda birbirileriyle etkileşim içinde bulunmaktadır. Bu etkileşimler sonucunda ülkede bulunan azınlıklar doğrudan etkilemektedir. Uygulanan etkileşimler ve etkileşime bağlı olarak gerçekleştirilen uygulamalar Türkiye ile ilgili olarak çeşitli algıların oluşmasına neden olmaktadır. Bulgaristan'da yaşayan azınlık olan ve azınlık olmayanların etnik ve kültürel açıdan birbirleriyle etkileşim içinde olduğu ve Türkiye ile ilgili belli algılara sahip oldukları gözlemlenmektedir. Türkiye'nin etnisite açısından zengin çeşitliliğe sahip olan Balkanlarda gelecekte gerçekleştirmeyi planladığı politikalar açısından risk teşkil eden algıları bilmesi ve bu algıları kendi lehine yönetmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Bulgaristan'da yaşayan azınlık olan ve azınlık olmayanların Türkiye algısını değerlendirmektir. Bu kapsamda Bulgaristan coğrafyası, algı, algının oluşmasını etkileyen faktörler ve kimlik kavramı hakkında bilgi verilerek, Türkiye ve Bulgaristan arasında ilişkilerin tarihsel arka planı incelenmiştir. Anket yöntemi kullanılarak yapılan bu araştırmada, Bulgaristan'da yaşayan azınlık olan ve azınlık olmayan vatandaşların Türkiye algısı üzerine detaylı bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bulgaria is among lands where the Turks in live intensely in the Balkans. The Turks existed in the Balkans for five centuries, however, The Turks became the minority after Bulgaria gained its indepence. From past to present, Bulgaria and Turkey interact with each other in several political, social and military fields. As a result of these interactions, minorities in the country are directly affected. The implemented interactions and the implementations carried out depending on the interaction cause formation of various perceptions about Turkey. It is observed that the minorities and non- minorities living in Bulgaria interact with each other together in etnic and cultural terms and have certain perceptions about Turkey. It is important for Turkey to be aware of perceptions that pose a risk in terms of the policies it plans to realize in the Balkans, which have a rich diversity in terms of ethnicity, and to manage these perceptions in its own favor. The aim of this study is to evaluate the perception of Turkey of minority and non-minority citizens living in Bulgaria. In this context, providing information on the geography of Bulgaria, the perception, the formation of perception and the concept of identity, the historical background of the relations betweeen Turkey and Bulgariawas examined. In the research conducted using survey method, detailed findings were obtained on the perception of Turkey of the minority and non-minority citizens living in Bulgaria.