Geleneksel olmayan para politikalarının makroekonomik göstergeler üzerine etkisi: Türkiye örneği
The impact of unconventional monetary policies on macroeconomicindicators: The case of Turkey
- Tez No: 750028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Olmayan Para Politikaları, Faiz Koridoru, Zorunlu Karşılıklar, Rezerv Opsiyon Mekanizması, VAR Analizi, Unconventional Monetary Policies, Interest Rate Corridor, Reserve Requirements, Reserve Option Mechanism, Var Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
2008 küresel finans krizi öncesinde geleneksel anlamda merkez bankalarının kullandığı en önemli para politikası araçları açık piyasa işlemleri ve faiz oranlarıdır. Ancak 2008 krizi ile birlikte merkez bankalarının geleneksel anlamda kullandıkları para politikası araçlarının yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu nedenle, yeni para politikası araçları geliştirilmiştir. Miktarsal genişleme, kredi genişlemesi, faiz taahhüdü, faiz koridoru, zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyon mekanizması gibi geliştirilen yeni araçlar, geleneksel olmayan para politikası araçları olarak ön plana çıkmaktadır. Merkez bankalarının fiyat istikrarı ve finansal istikrar gibi hedeflerine ulaşmada para politikalarının etkinliği önem arz etmektedir. Bu kapsamda, çalışmanın amacı, 2008 krizi sonrasında Türkiye'de uygulanan geleneksel olmayan para politikası araçlarının makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada Türkiye'de uygulanan geleneksel olmayan para politikası araçlarını temsilen politika faizi, rezerv opsiyon mekanizması kullanım oranı, TL ve yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranları değişkenleri kullanılırken; makroekonomik göstergeler açısından tüketici fiyat endeksi, sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı, reel efektif döviz kuru, cari açık, toplam kredi hacmi, para arzı, imalat sanayi kapasite kullanım oranı, BİST 100 endeksi ve kısa vadeli sermaye hareketleri değişkenleri kullanılmıştır. Değişkenlere ait Ocak 2008- Mart 2022 dönemi kapsayan aylık veriler, Vektör Otoregresyon (VAR) modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Türkiye v ekonomisinde geleneksel olmayan para politikası araçlarının makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Before the 2008 global financial crisis, the most important monetary policy instruments traditionally used by central banks were open market operations and interest rates. However, with the 2008 crisis, it was seen that the monetary policy instruments used by the central banks in the traditional sense were insufficient. Therefore, new monetary policy instruments have been developed. The new instruments developed such as quantitative easing, credit expansion, interest commitment, interest rate corridor, required reserves and reserve option mechanism stand out as unconventional monetary policy instruments. The effectiveness of monetary policies is important in achieving the goals of central banks such as price stability and financial stability. In this context, the aim of the study is to examine the effects of unconventional monetary policy instruments applied in Turkey after the 2008 crisis on macroeconomic indicators. While the policy rate, reserve option mechanism utilization rate, TL and foreign currency reserve requirement ratios variables are used to represent the unconventional monetary policy instruments implemented in Turkey in the study; In terms of macroeconomic indicators, consumer price index, industrial production index, unemployment rate, real effective exchange rate, current account deficit, total credit volume, money supply, manufacturing industry capacity utilization rate, BIST 100 index and short-term capital movements variables are used. Monthly data of the variables covering the January 2008- March 2022 period were analyzed using the Vector Autoregression (VAR) model. vii As a result of the analysis, it was concluded that the impact of unconventional monetary policy instruments on macroeconomic indicators in the Turkish economy is limited.