Geri Dön

Bankacılık sisteminde çeşitlendirilmiş karşılıklı bağımlılıklar ile yerel para takas antlaşmaları: Türk devletleri teşkilatı üzerine bir uygulama

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 750033
  2. Yazar: HARUN FURKAN ÇARPADAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVER DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 98

Özet

Bir ülke ekonomisi ne kadar dışa kapalı ise dış şoklardan o kadar az etkilenmektedir. Dışa açıklık oranı ne kadar yüksek ise dış şoklara maruz kalması da o kadar yüksek hale gelmektedir. Dış şoklara karşı mücadele şekli de dışa açıklık oranı ile şokun kaynağına göre değişmektedir. Eğer şokun kaynağı iç ekonomik dengesizliklerin öne çıkması ise ulusal bir istikrarı programı ile şokun hasarları kontrol altına alınabilmektedir. Bu çalışmada öncelikli olarak karşılıklı bağımlılık konsepti derinlemesine incelenmekte ve bunun sonucu ortaya çıkan asimetrik karşılıklı bağımlılık ilişkileri üzerinden küresel ekonomik ağların bu asimetrik karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin merkezinde olan ülkeler tarafından nasıl politik amaçları için kullanılabildiği incelenmektedir. Bu tez Chiang Mai İnisiyatifi (CMİ) üzerinden ülkelerin bu duruma karşı nasıl savunma mekanizmaları oluşturabildiğini inceliyor. Özellikle ABD ve AB'nin son yıllarda bu asimetrik karşılıklı bağımlılık ilişkilerini fazlasıyla kullanmaları nedeniyle bu tezin odak noktasını oluşturmaktadır. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) kapsamında bu teorilerin değerlendirilmesi noktasında da herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu bağlamda, bu tez ile beraber asimetrik karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin çeşitlendirilmesi konseptinin de literatüre kazandırılması hedeflenmektedir. CMİ'den elde edilen çıkarımlar ışığında TDT'nin asimetrik karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin çeşitlendirilmesi noktasında atması gereken adımlar üzerine politika önerilerine yer verilmiş ve ülkeler arası ekonomik iş birliğinin önemine vurgu yapılmıştır.

Özet (Çeviri)

The more closed a nation's economy, the less it is affected from external shocks. Likewise, the higher goes the rate of openness in an economy, the higher rises the probability of external shock exposure. The way of struggling against the external shocks varies from the rate of openness and the source of external shocks. If the source of the shock is the prominence of internal economic imbalances, the damage can be taken under control thanks to a national stability program. This study analyses the concept of mutual dependence extensively, and consequently gives insight on global economic networks resulting from asymmetrical mutual dependent relationships, and therefore brings a conclusion about how countries can make use of universal economic bonds for political reasons. This thesis analyses how countries can form defence mechanisms via Chiang Mai Initiative (CMI). The main point of the thesis comes from the rising interest of the USA and the EU in asymmetrical mutual dependent relationships. There is not any other study concerning the evaluation of the theories within the Organisation of Turkic States (OTS). Therefore, it is aimed to expand the related literature with diverse asymmetrical mutual dependent relationship concept. Finally, political suggestions have been made for diversifying asymmetrical mutual dependent relationships of the OTS within the scope of CMI, and the importance of international economic cooperation has been underlined.

Benzer Tezler

  1. Sigorta sektöründe mali yeterlilik ve Türk sigorta sektörünün analizi

    Financial adequacy of insurance companies and analyses of Turkish insurance companies

    BEHİCE AYDIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    SigortacılıkMarmara Üniversitesi

    Sigortacılık Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. TİĞİNÇE OKTAR

  2. Bankaların döviz pozisyonu maliyetlerinin analizi (Kambiyo yetkili şubeler açısından)

    Başlık çevirisi yok

    YASEMİN KAŞARCI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    BankacılıkDokuz Eylül Üniversitesi

    PROF.DR. ÖZCAN GÜVEN

  3. Credit default swap (CDS) ındexes and their usage in risk management by Turkish banks

    Kredi temerrut swap endeksleri ve Türkiye'deki bankalar tarafından risk yonetiminde kullanımları

    SİNAN CAFRI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2008

    Bankacılıkİstanbul Bilgi Üniversitesi

    Ekonomi Bölümü

    DR. ENGİN KURUN

  4. Faizsiz bankacılıkta mevduat ve kredinin işleyişi: Kamu bankaları üzerine bir araştırma

    Working of deposit and loan in interest-free banking: A research on public banks

    MUSTAFA ABAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    BankacılıkŞırnak Üniversitesi

    Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞAT SAKUR

  5. Finansal entegrasyon ve Türk bankacılık sistemine etkisi

    Financial integration and effect of Turkish banking system

    IŞIL DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    EkonomiNiğde Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AHMET TURGUT