12-14 yaş grubunda eğitsel oyunların çoklu zekâ, dikkat ve motor beceri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of educational games on multiple intelligence, attention and motor skills in 12-14 age group
  1. Tez No: 750096
  2. Yazar: AHMET YAVUZ MALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel Oyun, Motor Beceri, Dikkat, Çoklu Zekâ, Educational Games, Motor Skills, Attention, Multiple Intelligence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırmada 12- 14 yaş arası öğrencilerde eğitsel oyun programının çoklu zekâ, dikkat ve motor beceri (koordinasyon) üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel modelinin kullanıldığı araştırmada çalışma grubu olarak, 2021-2022 öğretim yılında 6. ve 7. sınıflarda eğitime devam eden 40'ı deney (20 kız, 20 erkek), 33'ü kontrol grubu (17 kız, 16 erkek) olmak üzere toplam 73 kişi yer almıştır. Araştırmanın bağımlı değişkenleri (çoklu zekâ, dikkat, motor beceri) üzerinde eğitsel oyunların etkisini incelemek amacıyla deney grubuna 14 haftalık uyarlanmış eğitsel oyun programı uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Verilerin normallik analizi yapılarak parametrik testlerin kullanılmasının uygun olduğu görülmüştür. Buradan hareketle grup içi karşılaştırmalarında bağımlı gruplar t testi, gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada; eğitsel oyun programına katılan deney grubu öğrencilerinin zeka düzeylerinin ön test - son test ortalamaları karşılaştırılmasında müziksel zeka alanında son testler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bununla birlikte diğer zekâ alanları (sözel, görsel, bedensel, sosyal, içsel ve doğacı) ortalama puanlarında istatistiksel olarak anlamlı olmasa bile bir artış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin dikkat düzeyleri ön test - son test ortalamalarının karşılaştırılmasında son testler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Deney grubu öğrencilerinin motor beceri ön test - son test ortalamalarının karşılaştırılmasında da son testler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç: Öğrencilere uygulanan eğitsel oyunlar programının, öğrencilerin müziksel-ritmik zekâ alanlarında, dikkat düzeyleri gelişiminde ve motor beceri gelişimleri üzerinde olumlu etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to examine the effect of educational game program on multiple intelligences, attention and motor skills (coordination) of students between the ages of 12-14. Method: In this research where the semi-experimental model with pre-test and post-test control groups have been used, a total of 73 people took part as a study group, 40 of whom are experimental (20 girls, 20 boys) and 33 control groups (17 girls, 16 boys) who study in 6th and 7th grades in the 2021-2022 academic year. In order to examine the effect of educational games on the dependent variables of the research (multiple intelligence, attention, motor skills), a 14-week adapted educational game program was carried out on the experimental group. The data obtained have been analyzed via SPSS program. It is observed that it is appropriate to use parametric tests by performing normality analysis of the data. From this point of view, dependent groups t-test has been used for in-group comparisons, and independent groups t-test has been used for intergroup comparisons. Findings: In the study, a statistically significant difference has been found in favor of the post-tests in the musical intelligence type in the comparison of the pre-test and post-test averages of the intelligence levels of the experimental group students who participated in the educational game program. In addition, it is found that there is an increase in the average scores of other intelligence types (verbal, visual, physical, social, internal and naturalistic), even if it is not statistically significant. Moreover, the attention levels of the experimental group students have been found to be statistically significant differences in favor of the post-tests in the comparison of the pretest - posttest averages. In the comparison of the motor skill pretest - posttest averages of the experimental group students, a statistically significant difference has been found in favor of the posttests. Result: It has been found that the educational games program carried out on the students has a positive effect on the musical-rhythmic intelligence types, attention level development and motor skill development of the students.