Yeni dünya düzeni bağlamında Türkiye'nin dinî jeopolitiği
Religious geopolitics of Turkey in the context of the new world
  1. Tez No: 750116
  2. Yazar: CEMİLE ERBİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yeni Dünya Düzeni, Dinî Jeopolitik, Yahudilik, Hristiyanlık, Eskatoloji, Turkey, New World Order, Religious Geopolitics, Theostrategy, Judaism, Christianity, Eschatology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünyadaki güç dengeleri ve bunların birbirleriyle olan mücadelesinde Türkiye, jeopolitiği gereği tartışmasız önemli aktörlerden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, uluslararası ilişkilerde ve çevresinde meydana gelen olaylar karşısında elbette reel ve akılcı politikalar üretmek zorundadır. Bununla birlikte özellikle Yeni Dünya Düzeni bağlamında çevremizde olan olayların dinî arka planının ne olduğunun bilinmesi reel politiğe önemli katkı sağlamaktadır. Zira bazı durumlarda olayların reel politik düzlemde izah edilmesi ve anlamlandırılması yetersiz kalmaktadır. Böylesi durumlarda olayların anlamlandırılması ve alternatif politika üretilmesinde teopolitiğe müracaat etmek kaçınılmazdır. Bu amaçla bu çalışma içinde Türkiye ve çevresinde meydana gelen olaylar, Türkiye'nin dinî jeopolitiği dikkate alınarak teostratejik açıdan incelenmektedir. Çalışmanın giriş bölümünde Yeni Dünya Düzeni ve dinî jeopolitik kavramlar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Yahudilik açısından ikinci bölümde ise Hristiyanlık açısından Türkiye'nin dinî jeopolitiği bu dinlerin kutsal metinlerinden faydalanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde Yahudi ve Hristiyan eskatolojisi açısından Türkiye'nin dinî jeopolitiği ve bu bağlamda meydana gelen olaylar teostratejik açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to its geopolitics, Turkey is indisputably one of the most important actors in the world's power balance and struggle with each others. The Republic of Turkey has to develop real and rational policies in the face of events in and around international relations. However, we believe that knowing the religious background of the events happening around us, especially in the New World Order context, will significantly contribute to real politics. Because in some cases, it is insufficient to explain and make sense of the events only in real politics. In such cases, applying theopolitics to make sense of events and produce alternative policies is inevitable. Therefore, this study aimed to analyze the events in and around Turkey from a theostrategic perspective, considering Turkey's religious geopolitics. In the introduction part of the thesis, the concepts of the New World Order and religious geopolitics are studied. Turkey's religious geopolitics is demonstrated in the first chapter from the point of view of Judaism and in the second chapter from the point of Christians by using the sacred texts of these religions. In the third chapter, Turkey's religious geopolitics in terms of Jewish and Christian eschatology and the events that took place in this context were evaluated theostrategically.