Eleştirel kuram çerçevesinde yabancı terörist savaşçılar ve Türkiye'nin ulusal güvenliğine etkileri
Foreign terrorist fighters within the critical theory and its effects on Turkey's national security
  1. Tez No: 525779
  2. Yazar: DAĞHAN ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLEN GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hegemonya, Eleştirel Kuram, Terörizm, Yabancı Terörist Savaşçılar, Türkiye'nin Ulusal Güvenliği, Hegemony, Critical Theory, Terrorism, Foreign Terrorist Fighters, Turkey's National Security
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, Yabancı Terörist Savaşçılar olgusunu, Gramsci'nin hegemonya ve ideoloji kavramlarıyla beslenen Eleştirel Kuram açısından değerlendirmeye çalışmakta ve bu olgunun Türkiye'nin ulusal güvenliğine etkilerini tartışmaktadır. Bununla birlikte, Batılı değerlerle inşa edilen radikal İslamcı ideolojinin, Soğuk Savaş sonrası dönemde“yeni dünya düzeni”, 11 Eylül sonrası dönemde“terörizm”ile özdeşleştirilmesi sorgulanmaktadır. Dini ve ideolojik olarak Afgan Cihatçıları ile oldukça yakından bağlantılı olan Yabancı Terörist Savaşçılar kavramı, bölgesel ve küresel aktörlerin mücadele alanı haline gelen Suriye krizi patlak verdiğinde, ciddi bir güvenlik sorunu olarak yeniden gündeme geldi. Bu bağlamda söz konusu kavram ABD'nin hegemonik politikaları ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışma, gün geçtikçe ulusal ve uluslararası güvenliği tehdit eden bu olgu hakkında farkındalık yaratmayı hedeflerken, yabancı terörist savaşçılara karşı Türkiye'nin mücadelesine ve girişimlerine odaklanmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin, bu sorunun üstesinden nasıl geleceğine ilişkin katkı sağlamaya çalışmakta ve çözümün yapısal analizine dair öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to analyze Foreign Terrorist Fighters (FTFs) phenomenon in accordance with the hegemony and ideology concepts used in Gramsci's“Critical Theory”and discusses its impacts on Turkey's national security. It additionally questions“radical Islamic ideology”which had been built upon Western values and which has been identified with terrorism in the post-Cold War era“world order”especially after 9/11 attacks. Foreign Terrorist Fighters, a term closely connected to“Afghan Jihadists”in ideological and religious in connotation, have re-emerged as a significant security challenge as the crisis broke out in Syria, where regional and global actors have been in a fierce rivalry. In this context, this phenomenon (FTFs) is identified with the American hegemony policies. This thesis not only aims to establish awareness of this phenomenon, which is a growing threat to domestic and international security, but also focuses on Turkey's struggle and efforts against the FTFs. This study targets raising awareness about this phenomenon that threatens national and international security and focuses on Turkey's struggle against FTFs and its initiatives about them. It also provides solutions and offers suggestions for a model of structural analysis and resolution for Turkey.