Oyun alıştırmaları modelinin ortaöğretim öğrencilerinin voleybol bilgi, beceri ve oyun performanslarına etkisi
The effects of play practice model on high school student's voleyball knowledge, skill and game performance
- Tez No: 750193
- Danışmanlar: PROF. MEHMET ACET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beceri Gelişimi, Ortaöğretim, Oyun Alıştırmaları Modeli, Oyun Performans, Voleybol, Play Performance, Play Practice Model, Secondary Education, Skill Development, Volleyball
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmanın amacı, oyun alıştırmaları modeli ile 10 derslik voleybol uygulamasının ortaöğretim öğrencilerinin voleybol bilgi, beceri ve oyun performansı düzeylerine etkisini incelemektir. Çalışmaya iki beden eğitimi öğretmeni ve 45 10.sınıf öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar iki gruba ayrılmıştır. Deney grubunda 24 öğrenci, karşılaştırma grubunda ise 21 öğrenci yer almaktadır. Araştırmada yarı deneysel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Çalışmaya katılan grupların verileri voleybol bilgi testi (Erdem vd., değerlendirmede), voleybol beceri testi (Gabbett ve Georgieff, 2006) ve voleybol oyun performans testi(Oslin ve ark., 1998) kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik ve grupların ön test-son test, grup içi ve gruplar arası farkını belirlemek için karışık ölçümlerde ANOVA testi uygulanmıştır. Bulgulara göre her iki öğretim modeli ile voleybol öğrenimi gören öğrencilerin voleybol bilgi, beceri gelişimi ve oyun performansları son test değerleri ön test değerlerine göre anlamlı düzeyde yükselmiştir. Katılımcıların son test değerleri incelendiğinde deney grubu katılımcıların voleybol bilgi, beceri gelişimi ve oyun performansları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, uygulanan 10 derslik Oyun Alıştırmaları modeli ile voleybol dersi 10. sınıf öğrencilerinin voleybol bilgi, beceri gelişimi ve oyun performans düzeylerini geliştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effects of 10-class volleyball practice with the play practice model on secondary school students' volleyball knowledge, skills and play performance levels. Two physical education teachers and 45 10th grade students participated in the study. Participants are divided into two groups. There are 24 students in the experimental group and 21 students in the comparison group. A quasi-experimental research design was used in the study. The data of the groups participating in the study were used in the volleyball knowledge test (Erdem et al. in review), volleyball skill test (Gabbett & Georgieff, 2006) and volleyball play performance test (Oslin et al., 1998). In the analysis of the data, descriptive statistics and mixed measures ANOVA test were applied to determine the pretest-posttest, within and between group differences. According to the findings, the volleyball knowledge, skill development and game performances of the students studying volleyball with both teaching models increased significantly compared to the pre-test values level was found to be high. As a result, it was determined that 10th grade volleyball students improved their volleyball knowledge, skill development and game performance levels with the 10-class Play Practice model applied.