Vergilerin ekonomik büyümeye etkisi
Effects of taxes on economic growth
  1. Tez No: 750226
  2. Yazar: MELİKE HOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergiler, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Taxes, Economic Growth, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Vergiler, devletin egemenlik gücüne göre elde ettiği kamu geliri olup devletin ekonomik hedeflerine ulaĢabilmek için kullandığı maliye politikası aracıdır. Devletin ekonomik büyüme hedefine ulaĢılması için vergiler araç olarak kullanılır. Vergilerin amacına uygun bir Ģekilde etkin ve adil olarak uygulanırsa ekonomide olumlu etkiler meydana getirir. Vergilerin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi verginin türüne göre değiĢerek özellikle dolaylı vergiler ve dolaysız vergileüzerindeki etkileri farklılık göstermektedir. Bu çalıĢmada Türkiye‟de dolaylı ve dolaysız vergilerin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri zaman serisi verilerine dayalı olarak birim kök, vektör otoregresyon (VAR) ve eĢ bütünleĢme yöntemi kullanılarak analiz edilmiĢtir.Vergilerin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri 1990–2019 yılları dikkate alınarak doğrudan yabancı yatırımlar, iĢgücüne katılım oranı,ihracat, dolaylı ve dolaysız vergiler incelenmiĢtir.Analiz sonuçlarına göre uzun dönemde dolaylı vergilerin ekonomik büyümeyi olumlu olduğu gözlenmiĢtir.Ayrıca doğrudan yabancı yatırımlar,iĢgücüne katılım oranı ve ihracat da ekonomik büyümeyi pozitif olarak etkilemiĢtir.
Özet (Çeviri)
Taxes are the public income obtained by the according to its sovereign power, and it is the fiscal policy tool used by the state to achieve its economic goals. Taxes are used as a tool to achieve the economic growth target of the state. Ġf taxes are applied effectively and fairly in accordance with their purpose, it creates positive effect in the economy. The effect of takes on economic growth varies according to the type of taxi and its effect on indirect and direct taxes differ. In this study, the effects of direct and indirect taxes on economic growth in Turkey were analyzed using unit root, vector autoregression (VAR), and cointegration methods based. The data collected between 1990- 2019 has been used foreign direct investment, labor force participation, export, indirect and direct taxes were examinied. According to the results of the analysis, it was observed that indirect taxes were positive in the long term. In addition, foreign direct investments, labor force participation rate and exports also positively affected economic growth.