Farklı sutur ossifikasyon derecesine sahip hastalarda, mini-vida destekli hızlı üst çene genişletmesinin; yüz, kafa tabanı ve temporomandibular eklem bölgesindeki etkilerinin 3 boyutlu sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
In patients with different degrees of suture oscification, mini-screw assisted rapid palatal expansion; investigation of its effects on the face, skull base and the temporomandibular joint region with 3d finite element analysis
  1. Tez No: 750251
  2. Yazar: CANER BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: mini-vida, hızlı üst çene genişletmesi, sutur ossifikasyon, sonlu elemanlar analizi, mini-screw, rapid maxillary expansion, suture ossification, finite element analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu çalışmada, farklı sutural ossifikasyon derecelerinde, mini-vida destekli hızlı üst çene genişletmesinin (MDHÜÇG) yüz, kafa tabanı ve eklem bölgesindeki stres ve yer değiştirme miktarlarının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda farklı sutural ossifikasyon derecelerine sahip modellere MDHÜÇG yapılmıştır. Modellerimiz; Tip A: Tüm suturlardaki ossifikasyon tamamlanmamış bir model, Tip B: Tüm suturlardaki ossifikasyon kısmen tamamlanmış bir model, Tip C: Tüm suturlardaki ossifikasyon tamamlanmış bir model, Tip D: Midpalatal sutur ossifikasyonu kısmen tamamlanmış, çevresel sutur ossifikasyonu tamamlanmış bir model. Maksillaya transversal yönde 100 Newton kuvvet uygulanmış ve ortaya çıkan gerilme ve yer değiştirme miktarları değerlendirilmiştir. Analiz için Algor Fempro (ALGOR, Inc. 150 Beta Drive Pittsburgh, PA 15238-2932 USA) yazılımından yararlanılmıştır. Bulgular: Modellerdeki en yüksek stresler mini vidaların çevresinden sonra midpalatal suturda görüldü. Maksillanın çevresel suturlarında Tip D'nin Tip B den daha çok stres aldığı görülmüştür. Tip C ile Tip D grubunda ise oluşan stresler arasında çok büyük bir farklılık bulunmamıştır. Foramen ovaledeki en büyük stres Tip C ve Tip D grubunda görülmüştür. SOS'daki en büyük stresler ise Tip A ve Tip B grubunda görülmüştür. Midpalatal sutur transversal eksende, posteriorda anteriora oranla daha çok açılma gerçekleşmiştir. Kondil yukarı ve öne doğru hareket ettiği ve mandibulanın anterior rotasyon yaptığı görülmüştür. Sonuç: MDHÜÇG dik yön büyümesine sahip maksiller darlık gösteren hastalar için kullanılabilir. MDHÜÇG'nin farklı gelişim dönemlerinde kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Ossifikasyon derecesi arttıkça kafa tabanında görülen stresler artmış olarak bulunsa da bu streslerin ihmal edilebilir düzeyde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, mini-screw assisted rapid palatal expansion (MARPE) performed in patients with different degrees sutural ossification; It is aimed to investigate the amount stress and displacement in the face, skull base and temporomandibular joint region by finite element analysis. Materials and Methods: MARPE applied models with different sutural ossification degrees. Models; Type A model with incomplete ossification all sutures, Type B model with partially complete ossification all sutures, Type C model with complete ossification all sutures, Type D model with partially complete ossification midpalatal suture and complete ossification all other sutures. Force 100 Newtons applied to maxilla in transversal direction and resulting stress and displacement evaluated. Algor Fempro (ALGOR, Inc. 150 Beta Drive Pittsburgh, PA 15238-2932 USA) software used for analysis. Results: Highest stresses in models observed midpalatal suture, after periphery mini screws. Type B and Type D groups, when the peripheral sutures maxilla are examined, it is seen that Type D receives more stress. Other hand, when Type C and Type D groups examined, there is no great difference between resulting stresses. Greatest stress in foramen ovale seen Type C and Type D groups. Greatest stresses in SOS seen Type A and Type B groups. When midpalatal suture examined transversal axis, more opening observed in posterior than anterior. When results obtained from condyle examined, it seen that condyle moved upward and forward and mandibula showed anterior rotation. Conclusions: MARPE can be used for patients with high angle and maxillary constriction. There is no harm in using MARPE in different developmental stages. As the degree of ossification increased, the stresses at the skull base found to increase, but these stresses observed to be at negligible level.