Acil tıp stajının intörn doktorlara acil hastaya müdahale konusunda güncel bilgi ve becerileri açısından katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of the contribution of emergency medicine internship to interns in terms of up-to-date knowledge and skills of emergency patient care
- Tez No: 750252
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN BİLGİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN YAMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntörn hekim, TYD, İKYD, acil tıp eğitimi, Intern physician, BLS, ALS, emergency medicine education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç : Tüm hekimler kardiyak arrest olmuş veya hayati tehtid eden acil durumda olan vakalarla karşılaşabilmektedir. Hekimlerin bu durumda olan hastaların kliniğini tanıyıp temel ve ileri kardiyak yaşam desteği uygulamalarını güncel kılavuzlara göre uygulaması gerekir. Tıp fakültesi öğrencilerinin kritik hastaya yaklaşım ve KPR konusundaki en önemli deneyimleri özellikle anestezi ve acil tıp gibi stajlarda elde edilmektedir. Bu çalışmanın amacı acil tıp kliniği stajının intörn hekimlerin TYD ve İKYD konusundaki bilgisine yaptığı katkıyı değerlendirmektir. Materyal ve Method : Bu prospektif gözlemsel çalışma 25.02.2022 - 30.06.2022 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde staj yapan intörn hekimlerle gerçekleştirildi. Çalışmaya başlamadan önce katılımcıların temel ve ileri yaşam desteği konusundaki bilgi düzeylerini ölçmek üzere daha önceki çalışmalarda güvenilirlik ve geçerlilik düzeyi test edilmiş ERC-2021 kılavuzuna göre güncellenmiş 25 adet çoktan seçmeli soru içeren test hazırlandı. Uygulanan testte her soru 4 puan olarak değerlendirildi ve toplam test puanı 100 üzerinden hesaplandı. Stajın ilk günü pre-test, stajın son günü post-test uygulandı. Verilen cevaplar arasındaki farklar istatistiksel yöntemlerle karşılaştırıldı. Yaş dışında diğer parametrelerin normal dağılıma uygun bulunması sebebiyle sonuçları değerlendirirken bağımlı gruplar için 'eşleştirilmiş t testi' ile değerlendirmeye uygun görülmüştür. Tüm istatistikler % 95 güven aralığında yapıldı ve p değeri p < 0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 77 intörn hekim dahil edilmiştir. Katılım sağlayan hekimlerin cinsiyetleri % 51.9 oranında kadın ve yaş ortalaması 24.6 ± 1 idi. Katılımcıların 100 puan üzerinden pre-test puan ortalaması 77.92 ± 10.16 iken, post-test puan ortalaması 82.90 ± 8.06 idi. Post-test sınavda pre-teste oranla başarı puanındaki artış % 6.39 olup bu artış istatiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0.002). Test içeriğindeki 6 adet temel yaşam desteği sorusunun pre-testte ortalama doğru sayısı 4.91 ± 0.79 iken post-testte 5.19 ± 0.70' du. Ortalama doğru sayısındaki artış % 5.70 olup istatistiksel olarak anlamlı artış sağlanmıştır. (p=0.017) Test içeriğindeki 19 adet ileri kardiyak yaşam desteği konusundaki soruyu intörn hekimler pre-testte ortalama 14.57 ± 2.30 adet, post-testte ortalama 15.53 ± 1.81 adet doğru yanıtlamıştır. Ortalama doğru sayısında % 6.59 artış olmuştur. (p=0.005) Sonuç: Çalışmamızda acil tıp stajı sonunda intörn hekimlerin KPR konusundaki bilgi düzeylerinde istatistiksel anlamlı bir artışa neden olduğu görülmüştür. Staj sonrası yapılan post-testte TYD ve İKYD konularındaki soruların doğru yanıt oranında istatistik olarak anlamlı artış olduğu görülmüştür. Başarı oranı düşük olan soruların cihaz ve ilaç kullanımına dair sorular olduğu görülmüştür. Bunun sebebinin acil tıp stajında KPR yönetiminde primer sorumluluğun uzman ve asistan hekimlerde olması ve intörn hekimlerin KPR ekibinde daha edilgen rol almaları olabilir. Bu eksiklik, cihaz ve ilaç uygulama noktasında intörn hekimlere uzman hekim denetiminde sorumluluk verilerek klinik tecrübelerine katkı sağlanması ile giderilebilir. Bu sonuçların daha kapsamlı, daha çok intörn hekimle ve çok merkezli çalışmalarla desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: All physicians may encounter patients with cardiac arrest or life-threatening emergencies. Physicians should recognize the clinical presentation of these patients and apply basic and advanced cardiac life support according to current guidelines. The most important experiences of medical students in the approach to the critically ill patient and CPR are obtained in internship especially in emergency medicine and anesthesia clinic. The aim of this study was to evaluate the contribution of emergency medicine clinic internship to intern physicians' knowledge on BLS and ALS. Material and Method: This prospective observational study was conducted between 25.02.2022 and 30.06.2022 with intern physicians who were practicing their internship in the Emergency Medicine Clinic of İzmir Katip Çelebi University, Atatürk Training and Research Hospital. Before starting the study, a 25-question test exam was prepared. According to the ERC-2021 guideline, which has been tested for reliability and validity in previous studies, was prepared to measure the knowledge level of the participants on basic and advanced life support. Each question was evaluated as 4 points and the total test score was calculated out of 100. The pre-test was administered on the first day of the internship and the post-test was administered on the last day of the internship. Differences between the answers were compared by statistical methods. Since the other parameters except age were found to be suitable for normal distribution, it was deemed appropriate to evaluate the results with 'paired t test' for dependent groups. All statistics were performed at 95% confidence interval and a p value below 0.05 was considered significant. Results: The study included 77 intern physicians. The mean age of the volunteers participating in the study, 51.9% of whom were women, was 24.6 ± 1. The mean pre-test score was 77.92 ± 10.16 out of 100 points, while the mean post-test score was 82.90 ± 8.06. The increase in the post-test score compared to the pre-test was 6.39% and this increase was statistically significant (p = 0.002). The mean number of correct answers to the 6 basic life support questions in the test content was 4.91 ± 0.79 in the pre-test and 5.19 ± 0.70 in the post-test. The increase in the mean number of correct answers was 5.70% and a statistically significant increase was achieved. (p=0.017) The intern physicians answered the 19 questions on advanced cardiac life support correctly on average 14.57 ± 2.30 in the pre-test and 15.53 ± 1.81 in the post-test. There was a 6.59% increase in the mean number of correct answers. (p=0.005) Conclusion: In our study, it was observed that at the end of the emergency medicine internship, there was a statistically significant increase in the knowledge level of intern physicians on CPR. In the post-test conducted after the internship, it was seen that there was a statistically significant increase in the correct response rate of the questions on BLS and ALS. It was seen that the questions with low success rate were questions about device and drug use. The reason for this may be that in emergency medicine internship, the primary responsibility for CPR management lies with the specialist and resident physicians and intern physicians take a more passive role in the CPR team. This deficiency can be overcome by contributing to the clinical experience of intern physicians by giving them the some responsibility under the supervision of an expert physician at the point of device and drug application. These results need to be supported by more comprehensive and multicenter studies with more intern physicians.