Doğum öncesi dönemde algılanan sosyal desteğin baba bebek bağlanmasına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of perceived social support in the prenatal period on father-infant attachment
  1. Tez No: 750255
  2. Yazar: ZEYNEP YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Baba-Bebek, Baba-Bebek Bağlanma, Bağlanma, Sosyal Destek, Father-Baby, Father-Infant Attachment, Attachment, Social Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Araştırma, doğum öncesi dönemde babaların algılandığı sosyal desteğin baba bebek bağlanmasına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Araştırma, nicel ve nitel araştırma verilerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem araştırması olarak tasarlanmıştır. Verilerin analiz edilmesinde ilişkisel araştırma yöntemi kullanılarak değişkenler arası ilişkiler modellenmiştir. Nitel olarak toplanan verilerden elde edilen kelimelerin ise sıklık sayımları yapılarak kelime bulutu elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri için 380 baba ve nitel verileri için ise 30 baba ile görüşmeler yapılmıştır. Veriler“Rahim İçi Baba Bağlanma Ölçeği”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”,“Demografik Bilgi Formu”,“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamındaki verilerin analizleri SPSS 25.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Ölçek puanlarının değişkenler açısından karşılaştırılmasında Independent Samples T test ve One Way ANOVA analizi kullanılmıştır. Ölçek puanlarının arasındaki ilişkinin yönünün incelenmesinde Pearson Korelasyon analizi kullanılırken, algılanan sosyal desteğin baba fetüs bağlanma üzerindeki etkisinin incelenmesinde Çoklu Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Babaların doğum öncesi dönemde algıladıkları sosyal desteğin ve bebekleriyle bağlanma düzeylerinin orta seviyede olduğu, algıladıkları sosyal destek düzeyi arttıkça bebekleriyle bağlanma düzeyinin de arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Doğum öncesi dönemde babaların algıladıkları sosyal desteğin bağlanmayı olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. .
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Perceived Social Support in the Prenatal Period on Father-Infant Attachment Aim: The study was conducted to determine the effect of social support perceived by fathers on father-infant attachment in the prenatal period. Material and Method: The research was designed as a mixed method research in which quantitative and qualitative research data were used together. In the analysis of the data, the relations between the variables were modeled by using the relational research method. The word cloud was obtained by making frequency counts of the words obtained from the qualitatively collected data. For the quantitative data of the study, 380 fathers were interviewed and for the qualitative data, 30 fathers were interviewed. The data were obtained by using the“Intrauterine Father Attachment Scale”,“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”,“Demographic Information Form”,“Semi-structured Interview Form”. The analyzes of the data within the scope of the research were made using the SPSS 25.0 program. Independent Samples T test and One Way ANOVA analysis were used to compare the scale scores in terms of variables. While Pearson Correlation analysis was used to examine the direction of the relationship between scale scores, Multiple Linear Regression analysis was used to examine the effect of perceived social support on father-fetus attachment. Results: It was determined that fathers' perceived social support and bonding levels with their babies in the prenatal period were moderate, and as the perceived social support level increased, the level of attachment with their babies also increased. Conclusion: It was concluded that the social support perceived by the fathers in the prenatal period had a positive effect on attachment. .