Kronik ürtikerli çocuklarda sistemik histaminerjik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of sysmetic histaminergic findings in children with chronic urticaria
- Tez No: 750272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA KIYKIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik ürtiker, histamin, hayat kalitesi, EKG, AKBM, Chronic urticaria, histamine, quality of life, ECG, ABPM
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amacımız, KÜ'ye bağlı oluşabilecek histaminerjik etkilerin kardiyak, gastrointestinal sistem ve hayat kalitesi üzerinde etkilerinin incelenmesi ve bunların serum ve idrar histaminiyle ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı'ndan KÜ tanısıyla takipli 4-18 yaşlarında 33 çocuk ve benzer yaşlarda 23 kontrol çalışmaya alındı. Tam kan sayımı, karaciğer, böbrek fonksiyon testleri, sedimentasyon sonuçları kaydedildi. Antihistaminikleri on gün kesilerek muayeneye çağrıldı. Hasta ve kontrollerde idrar ve serum histamini çalışıldı, 24-saat EKG holter ve ayaktan kan basıncı ölçümü (AKBM) yapıldı. Yaşam kalitesini ölçmek için KÜYKA uygulandı. Bulgular Hasta ve kontrollerde serum histamin açısından anlamlı fark görülmezken, idrar histamini hastalarda yüksekti. Sistemik yakınması olarak; peptik yakınmalar, çarpıntı, dispne ve baş ağrısı olanlarda idrar histamini yüksek görüldü. Göğüs ağısı olanlarda idrar histamini daha yüksek görüldü ancak istatistiksel anlamlı değildi. Hasta ve kontrol grubunun ofis ve AKBM-SDS değerleri, hastalarda ofis sistolik (SKB) ve diyastolik (DKB) kan basıncı anlamlı yüksekti. AKBM'de 24 saatlik, gündüz ve gece SKB hastalarda daha yüksekti ancak istatistiksel anlamlı değildi. Hastaların idrar histamini, ofis DKB-SDS ile ilişkili görüldü. EKG holter'de hasta ve kontrollerde kalp hızı, aritmi, ST-T değişiklikleri açısından fark görülmedi. İdrar histamini nadir ST-T değişikliği olanlarda daha yüksek bulundu. Hastalarda KÜYKA ve ürtiker aktivite skoruyla histamin düzeyleri açısından fark görülmezken ürtiker kontrol test puanı düşüklüğüyle, idrar histamin yüksekliği arasında anlamlı ilişki görüldü. Sonuç KÜ'lerde histaminine bağlı sistemik şikayetlerinin belirlenmesi, erken dönemde etkili tedavi planı oluşturulup hastalık yükünü azaltmada etkili olabilir. İdrar histamini, kronik maruziyeti ölçmede yararlı olabilir ancak etkinliğini anlamak için daha büyük örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the histaminergic effects of CU on the cardiac, gastrointestinal system and quality of life and to investigate their relationship with serum and urinary histamine. Materials and Methods 33 children aged 4-18 years followed up with the diagnosis of CU in the Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatric Allergy and 23 controls were included. Antihistamines that patients were using were stopped for ten days and called for examination. Urine and serum histamine measurement, 24-hour ECG holter and ABPM were performed to both groups. CU2qoL was applied to evaluate the quality of life. Results Urinary histamine were higher in patients but there was no significant difference between groups in terms of serum histamine levels, Urinary histamine was found higher in patients with peptic complaints, palpitation, dyspnea and headache. It was high in those with chest pain also, but not statistically significant. Office systolic BP (SKB) and diastolic BP (DBP) were significantly high in patients. ABPM, 24-hour, day and night SBP was also high but not statistically significant. Urinary histamine of patients was found to be associated with office DKB. In ECG holter, no difference observed between groups in terms of heart rate, arrhythmia, ST-T changes. Urinary histamine was found higher in patients with rare ST-T changes. No difference was found between the CU2qoL and UAS with histamine levels, a correlation was found between low UCT scores and elevated urinary histamine. Conclusion Determining histamine-related systemic complaints in CUs may be effective in reducing the burden of disease by creating an effective treatment plan. Urinary histamine may be useful in chronic exposure, but studies with larger samples are needed to understand its efficacy.