Şemsî-yi Bağdâdî'nin Manzar-i Ebrâr Mesnevisi ve Nizâmî'nin Mahzenü'l Esrâr'ı ile karşılaştırılması
Şemsi-yi Bagdadi's Mathnawi Manzar-i Ebrar and comprasion with Nizami's Mahzenü'l Esrar
  1. Tez No: 750309
  2. Yazar: SEYHAN KARAKÜTÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nazîre, Nizâmî, Şemsî, Manzar-i ebrâr, Mahzenü'l esrâr, Nazire, Nizami, Şemsi, Manzar-i ebrar, Mahzenu'l esrar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmada X/XVI. yüzyıl şairlerinden Şemsî-yi Bağdâdî'nin Manzar-i ebrâr isimli mesnevîsi incelenmiş ve nazire olarak yazıldığı Nizâmî-yi Gencevî'nin Mahzenü'l esrâr'ı ile karşılaştırılması yapılmıştır. Eserin tashihli metni hazırlanırken Köprülü Yazma Eser Kütüphanesi Hacı Ahmed Paşa koleksiyonunda 294 demirbaş numarası ile kayıtlı tek nüshadan faydalanılmıştır. Çalışma bir giriş ile beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Şemsî-yi Bağdâdî'nin yaşadığı döneme genel bir bakış; ikinci bölüm Manzar-i ebrâr'ın incelenmesi, üçüncü bölüm Nizâmî-yi Gencevî'nin Mahzenü'l esrâr'ı ve ona yazılmış nazireleri içermektedir. Dördüncü bölümde Nizâmî-yi Gencevî'nin Mahzenü'l esrâr'ı ile Şemsî-yi Bağdâdî'nin Manzar-i ebrâr adlı eserinin karşılaştırılması yapılmış ve beşinci bölümde Manzar-i ebrâr'ın tashihli metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Şemsi-yi Baghdadi's mathnawi named Manzar-i ebrar, one of the X/XVI. century poets, was reviewed and compared with Nizami-i Gencevi's Mahzenu'l esrar, which was written in nazire. While preparing the revised text of the work of art, the only copy registered with 294 fixture number in the Hadji Ahmed Pasha collection of Köprülü Manuscript Library was utilized. The study consists of an introduction and five chapters. The first chapter includes an overview of the period in which Şemsi-yi Baghdadi lived, the second chapter includes the review of Manzar-i ebrar and the third part includes Nizami-i Gencevi's Mahzenü'l esrâr and the replies in kind written dedicated to it. In the fourth chapter, Nizami-i Gencevi's Mahzenü'l esrar and Şemsi-i Bağdadi's Manzar-i ebrar were compared and in the fifth section, the revised text of Manzar-i ebrar was included.