Şemsi Tebrizi'nin Makalât'ı bağlamında din eğitimi
Religious education in the context of Shamsi Tabri̇zi̇'s Makalât
  1. Tez No: 563804
  2. Yazar: ŞERİFE ERİCEK MARAŞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Eğitim, Din Eğitimi, İlke, Metod, Şemsi Tebrizi, Makalât, Religion, Education, Religious Education, Principle, Method, Shamsi Tabrizi, Makalât
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, toplumların hayatında ve tarihin farklı dönemlerinde yer alan din ve eğitim kavramı ile insanın eğitiminde etkin bir rol alan din eğitimi kavramı incelenmiştir. Din eğitimi, kültürleme yoluyla toplumsal değerleri ve normları gelecek nesillere aktaran önemli bir disiplindir. Bu noktada araştırmada halkın din eğitiminde etkin rol alan fikirleri, kişiliği ile kültürel ve manevi miraslarımızdan olan Şemsi Tebrizi'yi tanımak ve Makalât adlı eserinden din eğitiminde kullanmış olduğu ilke ve metodları tespit etmek hedeflenmiştir. Şemsi Tebrizi'nin din eğitiminde başvurduğu ilke ve metodlar çağımız modern eğitim pedagojik esaslarında kullanılan din eğitimi ilke ve metodları ile benzerliği Makalât adlı eser bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of religion and education, taking part in the life of socities different periods of history and the consept of religious education, having an active role in education of people, have been studied Religious education is an important discipline handing social values and norms down from generation to generation through enculturation. From this point of view, it is aimed at familiarising Shamsi Tabrizi having an active role in the religious education of people and being one of our cultural and moral heritages the principles and methods ıssed by Shamsi Tabrizi from, Shamsi Tabrizi's book,“Makalât”. The principles and methods aplied in the religious education by Şemsi Tebriz iare noteworthy with the similarity to the principles ant methods of religios education used in modern education and pedagogical principles; in this regard, this similarity is studied in the context of Shamsi Tabrizi's Makalât.