Yoğun bakım ünitesinde tıbbi araçla ilişkili basınç yarası prevalansı ve risk faktörleri
Prevalence and risk factors of medical device-associated pressure injury in the intensive care unit
- Tez No: 750324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN TAŞDEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNEVVER SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi Araç İlişkili Basınç Yarası, Yoğun Bakım Ünitesi, Hemşirelik, Medical Device-Associated Pressure Injury, Intensive Care Unit, Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Aslıhan AYDIM KUDU, Yoğun Bakım Ünitesinde Tıbbi Araçla İlişkili Basınç Yarası Prevalansı Ve Risk Faktörleri. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı Cerrahi Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak, 2022. Araştırma yoğun bakım ünitesinde Tıbbi Araçla İlişkili Basınç Yarası (TAİBY) Prevalansını ve Risk Faktörlerini belirlemek amacıyla longitudinal tipte tanımlayıcı/analitik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, bir üniversite hastanesinin tıbbi araçla ilişkili basınç yarası görülme riski fazla olan yoğun bakım ünitesinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini yoğun bakımda tedavi gören tüm hastalar, örneklemini ise belirtilen tarihler arasında yetişkin yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve dâhil edilme kriterlerini karşılayan 213 hasta oluşturdu. Veriler, Hasta Bilgi Formu, Yara İzlem Formu ve Jackson/Cubbin Basınç Alanı Risk Hesaplama Aracı-Türkçe Formu, Glaskow Koma Skalası kullanılarak toplandı. Tıbbi araç ile ilişkili basınç yarası prevalansı %28.6 (61/213)'dir. Tıbbi araç ile ilişkili basınç yarasının %48.4'ünün (46/95) solunum sistemine ait tıbbi araçlar, %14.7'sinin (14/95) foley kateter, %12.6'sının (12/95) intravenöz girişim için kullanılan araçlar, %11.6'sının (11/95) gastrointestinal sistemine ait araçlar nedeni ile geliştiği saptandı. Çalışmada tıbbi araçla ilişkili basınç yarasının %70.5'inin deride, %29.5'inin ise mukozal membranda geliştiği, deride meydana gelen tıbbi araçla ilişkili basınç yaralarının %82.1'inin I. evre olduğu belirlendi. Çalışmada tıbbi araçla ilişkili basınç yarası prevalansı nispeten yüksek olarak belirlendi. Tıbbi araçla ilişkili basınç yarası ile daha sık karşılaşan yoğun bakım hemşirelerinin, hastalarının bakımını yaparken ilişkili faktörleri dikkate almaları ve tıbbi araçla ilişkili basınç yarası prevalansını azaltmak için uygun önleyici tedbirler almaları kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aslıhan AYDIM KUDU, Prevalence and Risk Factors of Medical Device- Associated Pressure Injury in the Intensive Care Unit. Zonguldak Bülent Ecevit University Institute of Health Sciences, Department of Nursing, Surgical Nursing Program, Master Thesis, Zonguldak, 2022 The research was carried out descriptively/analytically in longitudinal type to determine the prevalence and risk factors of Medical Device-Associated Pressure Injury (MDRPI) in the intensive care unit. The study was conducted in the intensive care unit of a university hospital, which had a high risk of medical device-related Pressure ulcers. The population of the study consisted of all patients treated in the intensive care unit, and the sample consisted of 213 patients who were treated in adult intensive care units for six months and met the inclusion criteria. Data were collected using the Patient Information Form, Wound Monitoring Form, and Jackson/Cubbin Pressure Ulcer Risk Calculation Tool-Turkish Form, Glasgow Coma Scale. The prevalence of medical device-related pressure injury was 28.6% (61/213). Respiratory medical devices accounted for 48.4% (46/95) medical device-related pressure injuries, 14.7% (14/95) foley catheters, 12.6% (12/95) intravenous access devices, 11.6% It was determined that 2 of them (11/95) developed due to gastrointestinal system devices. In the study, it was determined that 70.5% of medical device-associated pressure ınjury developed in the skin and 29.5% in the mucosal membrane, 82.1% of medical device-related pressure injury that occurred on the skin were stage I. The prevalence of medical device-related pressure injuries were found to be relatively high in this study. It is critical that intensive care unit nurses, who encounters medical device-related pressure injury more frequently, take into account the associated factors when caring for their patients and take appropriate preventive measures to reduce the prevalence of medical device-related pressure injury.