Aydın bölgesinde kum havuzu bulunan parklarda zoonoz helmintlerin yaygınlığının belirlenmesi
Determination of the prevalence of zoonotic helminths in parks with sandboxes in Aydin region
- Tez No: 750356
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AYPAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk parkı, Echinococcus, Kum/toprak, PZR, Toxocara, Child playground, Echinococcus, PCR, Sand/soil, Toxocara
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmada Echinococcus spp. ve Toxocara spp.'nin Aydın Bölgesi çocuk oyun parklarındaki yaygınlığının modifiye yüzdürme ve PZR yöntemi kullanarak tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Aydın'ın yedi ilçesini kapsamaktadır. Efeler'de 9, Nazilli'de 8, Söke'de 8, Çine'de 7, Bozdoğan, Germencik ve Kuşadası'nda 6'şar, toplam 50 park, her parktan 5 örnek alınarak toplam 250 örnek incelenmiştir. Ek olarak toplam 81 dışkı örneği de çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Yapılan mikroskobik incelemelerde toplanan 250 örneğin 17'si (%6,8) en az bir parazit türü yönünden pozitif, 233'ü (%93,2) negatif olarak tespit edilmiştir. Pozitif 17 örneğin, 8'inde (%3,2) Toxocara spp., 9'unda (%3,6) Strongylid tip yumurtalar tespit edilmiştir. Efeler'deki parkların %33 (%11 Strongylid tip yumurta, %22 Toxocara spp.), Bozdoğan'daki parkların %67 (%33 Toxocara spp., %33 Strongylid tip yumurta), Kuşadası'daki parkların %33 oranında (%100 Toxocara spp.) pozitif olduğu tespit edilmiştir. Mikroskobik incelemelerde, Taeniid tip yumurtaya rastlanmamıştır. 250 örneğin PZR analizinde, E. granulosus bakımından 16 (%6,4) ve T. cati bakımından 46 (%18,4) örneğin pozitif olduğu görüldü. 50 parkın PCR analizi sonucunda 30'u (%60) en az bir parazit türü ile, 21'i (%42) T. cati, 7'si (%14) E. granulosus ve 2'si (%4) hem T. cati hem de E. granulosus yönünden pozitif olduğu tespit edildi. Toplanan 81 dışkıdan 11'i (%13,6) Toxocara spp. (%8,6), Taenia spp. (%2,6), Strongylid (%1,2) ve Ascaris lumbricoides (%1,2) yönünden pozitif bulundu. Sonuç: Bu sonuçlara göre kum havuzu bulunan parklar çocuklar için büyük riskler barındırmaktadır. Yapılan analizlerde elde edilen sonuçlar kum/toprak örneklerinin incelenmesinde sadece mikroskobik bakı ya da PZR'ın tek başına yeterli olmadığını, her iki yöntemin birlikte kullanılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the prevalence of Echinococcus spp. and Toxocara spp. in child playgrounds' in Aydın Region by modified floatation and PCR method. Materials and Methods: The study covers seven districts of Aydın. A total of 250 samples, five from each park, were collected from a total of 50 parks in Efeler (n=9), Nazilli (n=8), Söke (n=8), Çine (n=7), Bozdoğan (n=6), Germencik (n=6) and Kuşadası (n=6). Additionally, a total of 81 stool samples collected from different parks were included in the study. Results: In the microscopic examinations, 17 (6.8%) of 250 samples collected were positive in terms of at least one parasite species, and 233 (93.2%) were negative. Of 17 positive samples, 8 (3.2%) Toxocara spp. and 9 (3.6%) Strongylid type eggs were detected. 33% of the parks in Efeler (11% Strongylid type egg, 22% Toxocara spp.), 67% in Bozdoğan (33% Toxocara spp., 33% Strongyl type egg), 33% in Kuşadası (100% Toxocara spp.) were found to be positive. No Taeniid eggs were detected in microscopic examinations. PCR analysis of 250 samples showed that 16 (6.4%) and 46 (18.4%) were positive for E. granulosus and T. cati, respectively. PCR analysis also revealed that 30 (60%) out of 50 parks were positive for at least one parasite species, 21 (42%) for T. cati, 7 (14%) for E. granulosus and 2 (4%) parks for both species. Of 81 stools collected, 11 (13.6%) were positive for Toxocara spp. (8.6%), Taenia spp. (2.6%), Strongylid (1.2%) and Ascaris lumbricoides (1.2%). Conclusion: According to these results, parks with sandboxes have great risks for children. The results obtained from the analyzes indicated that microscopic examination or PCR alone is not sufficient for the examination of sand/soil samples, and both methods should be used together.