Obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalarda beden algısı ve somatik yakınmalar
Body perception and somatic complaints in patients withobsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 750403
  2. Yazar: AYŞEGÜL BARAK ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAHÇECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Beden algısı, kompulsiyon, obsesyon, somatizasyon, Body image, compulsion, obsession, somatization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmamızda obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanılı bireylerde beden doyumlarının ve somatizasyon düzeylerinin nasıl olduğunu araştırmayı amaçladık. Bu amaçla çalışmamıza alınma ve dışlanma kriterlerini karşılayan, polikliniğe ardışık sıra ile başvuran 84 OKB tanılı hasta dahil edildi. Katılımcılara araştırmacı tarafından DSM-5 Yapılandırılmış Klinik Görüşmesi-Klinik Versiyonu (SCID-5), Yale Brown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği (YBOKÖ), Beden Algısı Ölçeği (BAÖ), Bradford Bedensel Belirti Envanteri (BBBE-44) uygulandı. Elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 veri tabanı programına aktarılarak değerlendirildi. Katılımcıların en fazla sahip olduğu obsesyonun kirlenme obsesyonu olduğu, bunu sırasıyla diğer obsesyonlar grubu ve saldırganlık obsesyo-nunun izlediği görüldü. En fazla görülen kompulsiyonun ise kontrol etme kompulsiyonu olduğu, bunu sırasıyla temizleme ve tekrarlayıcı törensel kompulsiyonların izlediği tespit edildi. YBOKÖ'den ortalama 21,7 ± 7,7 puan, BAÖ'den ortalama 137,6 ± 26,3 puan, BBBE'den ortalama 25,8 ± 17,8 puan aldıkları, kadınların BAÖ' den istatistiksel olarak anlamlı şekilde erkeklerden daha düşük puan aldığı, diğer ölçeklerde kadın ve erkekler arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi. Sıralama ve düzenleme kompulsiyonu olanlarda beden algısının daha yüksek olduğu, biriktirme obsesyonu, simetri obsesyonu, somatik obsesyon ve diğer obsesyonlar grubu ile tekrarlayıcı törensel kompulsiyonu olanlarda somatizasyonun daha yüksek olduğu tespit edildi. Beden algısı sosyodemografik değişkenlere göre değişmezken serbest meslek sahibi olanlarda somatizasyonun daha yüksek olduğu görüldü. OKB hastalık şiddeti ile beden algısı ve somatizasyon arasında ilişki görülmezken, beden algısı arttıkça somatizasyonun azaldığı tespit edildi. xiv Çalışmamızda OKB tanılı bireylerin beden doyumunun iyi olduğu somatizasyon düzeylerinin ise normal olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the body satisfaction and somatization levels of individuals with OCD. For this purpose, 84 OCD patients who met the inclusion and exclusion criteria and applied to the our clinic consecutively were included in our study. DSM-5 Structured Clinical Interview-Clinical Version (SCID-5), Yale Brown Obsessive Compulsive Disorder Scale (YBOCS), Body Image Scale (BIS), Bradford Somatic Inventory (BSI-44) were administered to the participants by the researcher. The obtained data were evaluated by transferring them to the SPSS for Windows 22.0 database program. It was observed that the most common obsession of the participants was contamination obsession, followed by other obsessions and aggression obsessions, respectively. It was determined that the most common compulsion was checking compulsion, followed by cleansing and repetitive ceremonial compulsions, respectively. The mean score of 21,7 ±7,7 points in YBOCS, 137,6 ±26,3 points in BIS, and 25.8 ±17.8 points in BSI-44 on average, women were statistically significantly higher than men in BIS. It was determined that there was no significant difference between men and women in other scales. It was determined that body perception was higher in those with sequencing and arrangement compulsions, and somatization was higher in those with hoarding obsessions, symmetry obsessions, somatic obsessions and other obsessions, and repetitive ritualistic compulsions. While body perception did not change according to sociodemographic variables, it was observed that somatization was higher in self-employed. While there was no relationship between OCD disease severity and body image and somatization, it was determined that somatization decreased as body image increased. In our study, it was found that individuals with OCD had good body satisfaction and normal somatization levels.