Vizyoner liderlik davranışlarının iş tatminine etkisi
The effect of visionary leadership behaviors on job satisfaction
  1. Tez No: 750483
  2. Yazar: SHEHOU OUSSOUMANOU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TALİP AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Vizyoner Liderlik, İş Tatmini, Leadership, Visionary Leadership, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Vizyoner liderlik ve iş tatmin düzeyleri işletmelerin başarılı olmasında etkili faktörlerdir. Vizyoner liderlik davranışlarının iş tatminine etkisini belirlemek amacıyla TÜMSİAD'a üye işletmelerde çalışan 161 çalışandan elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; yöneticilerin genel vizyoner liderlik davranışlarının çalışanların genel iş tatmin düzeylerini olumlu etkileyerek %68,7 oranında açıkladığı belirlenmiştir. Çalışanların içsel iş tatminleri üzerinde tüm vizyoner liderlik davranışlarının olumlu etkilerinin olduğu ve çalışanların içsel iş tatminlerini %66,1 oranında açıkladığı belirlenmiştir. Çalışanların dışsal iş tatminleri üzerinde ise vizyoner liderliğin; risk ve odak alt boyutlarının etkisinin olmadığı, iletişim, güvenirlik ve saygı alt boyutlarının ise dışsal iş tatminin olumlu etkileyerek %61,9 oranında açıkladığı sonucuna varılmıştır. İşletmelerin daha etkin ve verimli olmaları için iş tatminini artıran strateji ve politikaları benimsemeleri ve uygulamaları gereklidir. İşletmelerde vizyoner liderlik davranışları / uygulamaları; çalışanların iş tatmin ve motivasyon düzeylerini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Visionary leadership and job satisfaction levels are effective factors in the success of businesses. In order to determine the effect of visionary leadership behaviors on job satisfaction, data obtained from 161 employees working in TÜMSİAD member enterprises were used. According to the findings of the research; It has been determined that the general visionary leadership behaviors of the managers have a positive effect on the general job satisfaction levels of the employees and explain it at a rate of 68.7%. It has been determined that all visionary leadership behaviors have positive effects on the internal job satisfaction of the employees and they explain the internal job satisfaction of the employees by 66.1%. On the external job satisfaction of the employees, the visionary leadership; It was concluded that risk and focus sub-dimensions had no effect, while communication, reliability and respect sub-dimensions had a positive effect on external job satisfaction and explained 61.9%. In order for businesses to be more effective and efficient, it is necessary to adopt and implement strategies and policies that increase job satisfaction. Visionary leadership behaviors / practices in businesses; It will increase the job satisfaction and motivation levels of the employees.