Giresun yöresinde insanlardan izle edilen dermatofit türlerinin dağılımı
Distribution of dermatophyte species traced by humans in Giresun region
- Tez No: 750486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN DİREKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Dermatofitoz, T. rubrum, M. audouinii, T. mentagrophytes, Dermatophytosis, T. rubrum, M. audouinii, T. mentagrophytes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Dermatofitler saç, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yüksek afinite gösteren patojenik mantarlardır. Enfeksiyonları insan ve hayvanlarda dermatofitoz olarak adlandırılır. Etkenleri Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton dur. Kötü yaşam ve temizlik koşulları, toplu yaşam alanları, düşük sosyoekonomik durum, kişisel eşyaların ortak kullanılması gibi faktörler hastalığın yayılmasında önemli rol oynar. Bu çalışmada Giresun yöresinde insanlarda görülen dermatofitoz etkenlerinin tür dağılımının belirlenmesi ve bu konuda ülkemizde ve dünyada yapılan epidemiyolojik çalışmalara katkıda bulunmayı amaçladık. Materyal-Metod: Lezyon ve çevresi % 70 lik etil alkolle silindi ve bekletildi. Tırnak için, steril bisturi ile tırnak altından kazıma yapıldı. Saçsız deride lezyonun aktif kenarından ortasına doğru bisturi ile kazındı. Örnekler steril petri kutularına toplandı. Örneklerin bir kısmı temiz bir lam üzerine alındı. Bir kaç damla % 20'lik KOH çözeltisi damlatıldı. Üzerine lamel kapatılarak birkaç kez alevden geçirildi. Mikroskobun 10X ve 40X büyütmesi ile incelenerek spor ve hif yapıları arandı. Alınan örnekler, Dermatofit Test Medium ve Sabouraud Dekstroz Agar besiyerine tek noktaya batırılarak bir kısmı içerde bir kısmı dışarıda olacak şekilde ekimi yapıldı. Haftada 2-3 kez üremesi incelenmek üzere 4 hafta süre ile inkübasyona bırakıldı. Üreyen küf kolonilerinden laktofenol pamuk mavisi ile boyama yapıldı. Hif yapısı, makro ve mikrokonidyumların sayı ve şekilleri dikkate alınarak tür tayini yapıldı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda 353 örnekten 96'sında kontaminasyon(Aspergillus, Penicillium…), 49'unda T. rubrum, 20'sinde M. audouinii, 2'sinde T. mentagrophytes ve 3'ünde T. rubrum örneğinde ek olarak Aspergillus da ürediği tespit edildi. Örneklerin %55,5'i ayak tırnağından, %20,1'i el tırnağından, %10,1'i bilinmeyen bölgeden, %9,3'ü tırnaktan, %2,8'i kasıktan, %1,1'i glutealden, %0,8'i saçlı deriden alınmıştır. Çalışmada T. rubrum, T. mentagrophytes ve M. audouinii dermatofitleri saptanmıştır. Sonuç: Yaptığımız çalışma sonuçlarına göre Giresun'da dermatofitozisin laboratuvar tanısında direkt mikroskobik incelemenin ve kültür yönteminin birlikte uygulanmasının uygun olduğunu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Dermatophytes are pathogenic fungi with high affinity for keratinized tissues such as hair, skin, and nails. Their infection is called dermatophytosis in humans and animals. Its causative agents are Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton. Factors such as poor living and cleaning conditions, communal living areas, low socioeconomic status, and shared use of personal belongings play an important role in the spread of the disease. In this study, we aimed to determine the species distribution of dermatophytosis agents in humans in Giresun region and to contribute to the epidemiological studies conducted in our country and in the world. Material and Method: The lesion and its surroundings were wiped with %70 ethanol and kept waiting. For the nail, under the nail was scraped with a sterile scalpel. The bald skin was scraped from the active edge of the lesion to the middle with a scalpel. Samples were collected in sterile petri dishes. Some of the samples were taken on a clean slide. A few drops of %20 KOH solution were dripped. Covered with a lamella, it was fired several times. Spore and hyphae structures were searched by examining the microscope with 10X and 40X magnifications. The samples taken were immersed in Dermatofit Test Medium and Sabouraud Dextrose Agar medium at a single point and planted in a way that some of them were inside and some of them were outside. It was left to incubate for 4 weeks 2-3 times a week to examine its growth. Staining was done with lactophenol cotton blue from the growing mold colonies. Species were determined by considering the hyphae structure, the number and shape of macro and microconidia. Results: As a result of our study, contamination (Aspergillus, Penicillium…) in 96 samples out of 353, T. rubrum in 49, M. audouinii in 20, T. mentagrophytes in 2 and T. rubrum in 3 samples were also found to have Aspergillus growth. . %55,5 of the samples were from the toenail, %20,1 from the fingernail, %10,1 from the unknown region, %9,3 from the nail, %2,8 from the groin, %1,1 from the from the gluteal, %0,8 from the scalp. T. rubrum, T. mentagrophytes and M. audouinii dermatophytes were detected in the study. Conclusion: According to the results of our study, it was determined that direct microscopic examination and culture method should be applied together in the laboratory diagnosis of dermatophytosis in Giresun.