Okul öncesi eğitim alanında yapılan lisansüstü tezlerin belirli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of graduate thesis in pre-school education in terms of certain variables
- Tez No: 750487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH SOYSAL RADMARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Doküman Analizi, Lisansüstü Tezler, Preschool, Document Analysis, Graduate Theses
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma 2017 yılı ile 2021 yılları arasında yapılan okul öncesi eğitim ile ilgili lisansüstü tezlerin eğilimlerini belirleme amacıyla yapılmıştır. Erken çocukluk yıllarının bireylerin tüm yaşamına etki eden kritik yıllar olması; bu alanda yapılan çalışmalar, verilen lisans ve lisansüstü eğitimin niteliklerini de önemli bir hale getirmiştir. Bu kritik yıllarda çocuklara etki eden iki önemli unsur; aile ve okul olmaktadır. Çocukları yetiştiren ebeveynlerin ve eğitimcilerin farkındalık sahibi, donanımlı bireyler olmaları, onların daha iyi yetişmiş bir şekilde hayatlarını sağlamalarına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle erken çocukluk yıllarında verilen eğitim ve lisansüstü çalışmalar oldukça önem göstermektedir. Çalışma 2017 ve 2021 yılları arasında yapılan tezlerden Ulusal Tez Merkezinden 'okul öncesi'anahtar kelimesi seçilmiş olup ulaşılan 764 tez incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen bütün tezlere“Tez Sınıflama Formu”kullanılarak doküman analizi yapılmıştır.“Tez Sınıflama Formu”yedi ana kısımdan oluşmaktadır. Tezin yapıldığı yıl, paradigma, anahtar kelime, araştırma desen/model, veri toplama biçimi ve veri kaynağı kitlesi ve çalışma türü olmak üzere yedi başlıktır. Araştırma sonucunda tez türü kategorisinde en çok yüksek lisans tezi çalışıldığı, yıl kategorisinde en çok 2019 yılında tez yazıldığı, paradigma kategorisinde; nicel/ pozitivist paradigmanın en çok tercih edildiği, desen/model kategorisinde en çok tercih edilen modelin ilişkisel tarama modelinde çalışmalar olduğu, veri toplama biçimi kategorisinde birincil veri toplama şeklinin daha çok tercih edildiği sonucuna varılmıştır. Hedef kitle kategorisinde en fazla öğretmenler seçilmiş olup, anahtar kelime kategorisinde ise“Erken çocukluk döneminde eğitim ve öğretim”ana teması en çok alt temayı içinde barından ana tema olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; araştırmacıların doktora programlarına katılımlarına olan teşvikin artabileceği, nitel/ yorumlamacı, karma/ pragmatizm yöntemlerini içeren çalışmaların daha artması, öğretmenler haricinde diğer hedef kitlelerin katılımı artarak bilginin çeşitlenmesine katkıda bulunabileceği, veri toplama araçlarının farklılaşabileceği çalışmalar ortaya konabilir. Erken çocukluk eğitimi hakkında çalışan araştırmacılara farklı bakış açıları gösterebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the trends of postgraduate theses on pre-school education made between 2017 and 2021. Early childhood years are critical years that affect the whole life of individuals; Studies in this field have made the qualifications of undergraduate and graduate education important. Two important factors affecting children in these critical years; family and school. The fact that parents and educators raising children are conscious and well-equipped individuals allows them to provide a better educated life. For this reason, education and postgraduate studies in early childhood are very important. In the study, the keyword 'preschool' was selected from the National Thesis Center among the theses made between 2017 and 2021, and 764 theses were examined. All theses included in the study were analyzed using the“Thesis Classification Form”.“Thesis Classification Form”consists of seven main parts. It has seven titles: year, paradigm, keyword, research design/model, data collection method, data source population and study type. As a result of the research, the most master's thesis was studied in the thesis type category, the most thesis was written in the year category in 2019, and in the paradigm category; It was concluded that the quantitative/positivist paradigm was most preferred, the most preferred model in the design/model category was the relational survey model, and the primary data collection method was more preferred in the data collection style category. In the target audience category, the most teachers were selected, and in the keyword category, the main theme of“Education and training in early childhood”was the main theme containing the most sub-themes.According to the research results; It can be put forward that the encouragement of researchers to participate in doctoral programs can increase, the number of studies that include qualitative / interpretive, mixed / pragmatism methods, the participation of target groups other than teachers can increase, contribute to the diversity of knowledge, and the data collection tools can be differentiated. It can show different perspectives to researchers working on early childhood education.