Yerel halkın turizm algısı ve turizmin gelişimine yönelik tutumlarının kişilik tiplerine göre incelenmesi: Rize örneği
Examination of local people's perception of tourism and their attitudes to the development of tourism according to their personality types: The example of Rize
  1. Tez No: 750692
  2. Yazar: OZAN GÜNEŞ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Algısı, Turizm Gelişimi, Yerel Halk, Kişilik Tipleri, Rize, Tourism Perception, Tourism Development, Local People, Personality Types, Rize
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Turizm, gelişmekte olan birçok ülke için bir kalkınma aracı olarak görülmekle birlikte, gelişme gösterdiği destinasyonlar da olumlu ve olumsuz olmak üzere çift yönlü etkilere de yol açmaktadır. Turizm gelişimi ile ortaya çıkan olumsuz etkilerin en aza indirilmesi, olumlu etkilerin ise sürekliliğinin sağlanması araştırmacıların çalışma konusu haline gelmiştir. Bir destinasyon da gerçekleştirilen turizm faaliyetlerinin, bölgede ikamet etmekte olan yerel halkı doğrudan etkilemesi, faaliyetlere yönelik yerel halkın desteğinin alınmasını son derece önemli kılmaktadır. Bu bağlamda araştırmacılar, yerel halkın turizm gelişimine yönelik algı ve desteğini etkileyen faktörleri belirlemeye çalışmaktadır. Bu çalışmada Rize ilinde ikamet etmekte olan yerel halkın turizm algısı ve turizm gelişimine yönelik tutumlarının kişilik tiplerine göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Ankete katılan 492 katılımcının turizm algıları ve turizm gelişimine yönelik tutumları ile kişilik tipleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı test edilmiştir. Analiz sonucunda; katılımcıların turizm algısı, turizm gelişimine yönelik tutumları ve kişilik tipleri arasında orta ve düşük dereceli bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although tourism is seen as a development tool for many developing countries, it also causes two-sided effects, positive and negative, in the destinations where it develops. Minimizing the negative effects of tourism development and ensuring the continuity of the positive effects have become the subject of study of researchers. The fact that the tourism activities carried out in a destination directly affect the local people residing in the region makes it extremely important to receive the support of the local people for the activities. In this context, researchers try to determine the factors that affect the perception and support of local people for tourism development. In this study, it is aimed to examine the tourism perception of the local people residing in Rize and their attitudes towards tourism development according to their personality types. It was tested whether there is a significant relationship between the tourism perceptions and attitudes towards tourism development of 492 participants and their personality types. As a result of the analysis; It has been concluded that there is a moderate and low degree relationship between the participants' tourism perception, attitudes towards tourism development and personality types.