Van il sınırları içinde üreyen küçük karga (Corvus monedula) ve ekin kargası (Corvus frugilegus) türlerinin tüy, yumurta içeriği ve yumurta kabuğunda bazı ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination of some heavy metal level in feather, egg content and eggshell of eurasian jackdaw (Corvus monedula) and rook (Corvus frugilegus) species breeding in the provincial borders of Van (Turkiye)
- Tez No: 750735
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR ADIZEL, DOÇ. DR. NECATİ ÖZOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Ekin kargası, Küçük karga, Tüy, Yumurta içeriği, Yumurta kabuğu, Egg content, Eggshell, Eurasian Jackdaw, Feather, Heavy metal, Rook
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, Van ilinin Akdamar adası, Erciş ve Kampüs bölgelerinde üreyen Küçük karga ve Ekin kargası türlerinin tüy, yumurta kabuğu ve yumurta içeriğindeki bazı ağır metal seviyeleri belirlenmiştir. Toplanan örnekler yaş yakma yöntemi ile sindirilmiş, ağır metal seviyeleri ICP-OES cihazı ile saptanmıştır. Ada, Erciş ve Kampüs lokasyonlarında ölçülebilen metal sayısına bakıldığında Pb, Cu ve Zn metalleri 68 örneğin tümünde ölçülürken As, 42; Se; 37, Cd ise 17 örnekte ölçülmüştür. Bölgeler arasında ortalama As, Cd, Cu, Pb, Zn seviyelerinde anlamlı bir farklılığın olmadığı (p> 0.05), ortalama Se seviyesinde ise anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (p< 0.05). Tüy, yumurta kabuğu ve yumurta içeriğinde ortalama As, Cd ve Se seviyelerinde örnekler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı (p> 0.05) ortalama Cu, Pb ve Zn seviyelerinde ise örnekler arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır (p< 0.05). Yumurta içeriğinde Cu seviyesinin, tüyde ise Pb seviyesinin daha yüksek, kabukta Zn seviyesinin, yumurta içeriği ve tüyden daha düşük olduğu görülmüştür. Küçük karga ve Ekin kargasında ortalama As, Cd, Cu ve Pb seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık görülmediği (p> 0.05), ortalama Se ve Zn seviyelerinde anlamlı bir farklılığın çıktığı belirlenmiştir. Ekin kargasında ortalama Zn ve Se seviyelerinin Küçük kargadan daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu anlaşılmıştır (p< 0.05). Çalışmamızda Küçük karga ve Ekin kargasında ölçülen metal değerleri kuşlar için toksik etki yaratacak düzeyin altındadır. Kuşların habitatlarından alınan toprak örnekleri de toprakta kabul edilen sınır değerlerin altında ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, some heavy metal levels in feather, eggshell and egg content of Eurasian jackdaw, and rook breeding in Akdamar Island, Erciş, and Campus regions of Van province were determined. Collected samples were ingested by the wet decomposition method and heavy metal levels were measured with the ICP-OES device. Considering the number of metals that can be measured in Akdamar, Erciş, and Campus locations; Pb, Cu, and Zn metals are measured in all 68 samples; while As in 42, Se in 37 and Cd were measured in 17 samples. The average levels of As, Cd, Cu, Pb, and Zn did not differ significantly between the regions (p> 0.05), while the average level of Se created a significant difference between the regions (p< 0.05). As, Cd and Se levels in feather, egg shell and egg contents did not differ significantly between samples (p> 0.05). There was a significant difference in average levels of Cu, Pb, and Zn (p< 0.05). Cu level is higher in egg content and Pb level is higher in feathers. Zn level in eggshell is less than egg content and feather. There was no significant difference between the mean As, Cd, Cu and Pb levels in the Eurasian jackdaw and the rook (p> 0.05), but there was a significant difference in mean Se and Zn values. The mean Zn and Se values in the rook were higher than the Eurasian jackdaw and were statistically significant (p< 0.05). In our study, the metal values measured in the Eurasian jackdaw and the rook are below the level that will cause toxic effects for birds. Soil samples taken from the habitats of birds were also measured below the accepted limit values in the soil.