Necati Cumalı'nın 'Tütün Zamanı' üçlemesinin söz varlığı
Vocabulary of Necati Cumali's 'Tütün Zamanı' trilogy
  1. Tez No: 750760
  2. Yazar: ZEHRA DOĞRUAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN CELAL GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Necati Cumalı, Tütün Zamanı, Söz Varlığı, Zeliş, Yağ-murlarla Topraklar, Acı Tütün, Necati Cumalı, Tütün Zamanı, Vocabulary, Zeliş, Yağmurlarla Topraklar, Acı Tütün
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 605
Özet
Çalışmada Necati Cumalı'nın Tütün Zamanı başlığı altında toplanan üçleme şeklindeki romanları, söz varlığı açısından incelenmiştir. İlk olarak yazarın yaşamı ele alınmış daha sonra eserlerinin söz varlığı; tamlamalar, ikilemeler, alıntı sözler, deyimler, kalıp sözler ve argolar başlıkları altında incelenmiştir. İnceleme kısmında tespit edilen unsurlar tanık cümleleriyle verilmiştir. Çalışmada, başlangıçta her eser, kendi içinde değerlendirilmiş daha sonra bu eserler arasında karşılaştırmalar yapılarak yazarın eserlerinin söz varlığı hakkında genel bir tablo ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, Necati Cumalı's novels in the form of trilogy, collected under the title of Tütün Zamanı, were examined in terms of vocabulary. First of all, the author's life and were discussed, then the vocabulary; of his works was examined under the headings of phrases, reduplications, quotations, idioms, formulaic words, slang. The elements identified in the analysis part are given with witness sentences. In the study, at the begin-ning, each work was evaluated within it self, and then a general picture was revealed about the vocabulary of the author's works by making comparisons between these works.