Medial açık kama yüksek tibial osteotominin patellofemoral dizilim üzerine etkisi
The effect of medial opening wedge high tibial osteotomy on patellofemoral alignment
  1. Tez No: 750776
  2. Yazar: MUSTAFA BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Fırat SEYFETTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek tibial osteotomi, patella yüksekliği, patellofemoral eklem, High tibial osteotomy, patella height, patellofemoral joint
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Diz medial kompartman artrozu tedavisinde yüksek tibial osteotomilerin (YTO) rolü gün geçtikçe artmaktadır. Medial açık kama, lateral kapalı kama ve kubbe (dome) osteotomisi en sık kullanılan cerrahi yöntemlerdir. Gelişmekte olan implant teknolojisi ile birlikte medial açık kama yüksek tibial osteotomi günümüzde daha sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmamızın amacı medial açık kama yapılan hastalarda ameliyat sonrası, patellofemoral eklem dizilimi üzerine etkisini değerlendirmek ve bu durumun hastaların memnuniyeti üzerinde etkisini ölçmektir. Yöntem: Çalışmaya Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde varus deformitesi bulunan medial kompartman artrozu olan hastalarda medial açık kama osteotomi uygulanmış olan hastalar katıldı. 52 hastanın 52 dizi incelendi. Hastaların hepsi tek planlı medial açık kama osteotomi yapıldı. Hastaların hepsinde kamalı (spacer) plak kullanıldı. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası frontal ve sagittal plandaki değişimleri radyolojik olarak ölçüldü. Frontal plan değerlendirilmesi için; kalça-diz-ayak bileği açısı (KDA), mekanik lateral distal femoral açı (mLDFA), mekanik proksimal tibial açı (mPTA), mekanik lateral distal tibial açı (mLDTA), eklem uyum açısı (JCLA), mekanik aks deviasyonu (MAD) ölçüldü. Sagittal plan değerlendirilmesinde; patella yüksekliği ölçümünde Caton-Deschamps Indeks (CDI) ölçümü yapıldı. Posterior tibial eğim (TS) ölçüldü. Hastalarda diz topluluk skoru (KSS), Oxford Diz skoru (OKS), Lysholm skoru, görsel ağrı skalası (VAS) skorlamaları ölçüldü. Bulgular: Hastaların 14'ü erkek, 38'i kadın idi. 22 hastanın sol dizi, 32 hastanın sağ dizi ameliyat edildi. Hastaların yaş ortalaması 53,2±5,7 (min:38, max:64) idi. Hastaların vücut kitle indeksleri (VKİ) ortalaması 29,9±3,2 (min:23.7, max:39.1) idi. Hastaların ameliyat öncesi ve son kontrollerindeki OKS, Lysholm skoru, VAS, KSS ve dizin mekanik aks karşılaştırılması, istatiksel olarak anlamlı miktarda düzelme lehine bulunmuştur. Hastaların hepsinde kaynama mevcut idi. Ortalama 12. haftada hepsi kaynamış idi. Sadece 1 hastada ameliyat sonrası 6. ayda tam kaynama saptandı. Sonuç: Medial açık kama yüksek tibial osteotomi ameliyatından sonra patella baja (infera) riski mevcuttur. Bizim çalışmamızdaki ameliyat öncesi CDI değer ortalaması 0,99±0,12 idi. Ameliyat sonrası ölçülen 0,81±0,12 idi. Sadece 1 hastada ameliyat sonrası patella baja gelişti. Hastaların hepsinde patella bajada azalma saptandı. Patella yüksekliğindeki azalmayla ve klinik sonuçlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The role of High Tibial Osteotomy (HTO) in the knee medial compartment arthrosis has been increasing day by day. Medial Opening Wedge, lateral closing wedge and dome osteotomy are the most commonly used surgical methods. Together with the improving implant technology, medial opening wedge tibial osteotomy has been used more frequently today. The purpose of our study is to evaluate the effect of medial opening wedge surgery on patellofemoral joint alignment in patients who underwent this surgery and to measure the effect of this process on patient satisfaction. Method: Patients with varus deformity and medial compartment arthrosis who underwent medial open wedge osteotomy in Orthopaedics and Traumatology Clinic of Adana City Training and Research Hospital participated in the study. 52 knees of 52 patients were investigated. All patients underwent a single plan medial open wedge osteotomy. Spacer plaque was used in all patients. Preoperative and postoperative changes in the frontal and sagittal planes of the patients were measured radiologically. For the frontal plan evaluation; hip-knee-ankle angle (HDA), mechanical lateral distal femoral angle (mLDFA), mechanical proximal tibial angle (mPTA), mechanical lateral distal tibial angle (mLDTA), joint line convergence angle (JCLA), mechanical axis deviation (MAD) were measured. In the evaluation of sagittal plan; Caton-Deschamps Index (CDI) measurement was performed for the measurement of patella height. Posterior tibial slope (TS) was measured. Knee Society Score (KSS), Oxford Knee Score (OKS), Lysholm score, and visual pain scale (VPS) scores were measured in the patients. Findings: 14 of the patients were male and 38 of them were female. 22 of the patients were operated from their left knees and 32 of them were operated from their right knees. The mean age of the patients was 53,2±5,7 (min:38, max:64). The mean body mass indexes (BMI) of the patients was 29,9±3,2 (min:23.7, max:39.1). The comparison of the patients' preoperative and postoperative OKS, Lysholm Score, VPS, KSS and knee mechanic axis were made and a statistically significant difference was found in favour of recovery. Bone union was observed in all patients. All knees knitted in 12th week on average. Full bone union was observed in 6th month in only 1 patient. Result: There is a risk of patella baja (infera) after the medial opening wedge high tibial osteotomy surgery. The mean CDI value was 0,99±0,12 before the surgery in our study. It was measured as 0,81±0,12 after the surgery. Postoperative patella baja developed in only 1 patient. A decrease in patella baja was observed in all patients. No significant correlation was found between the decrease in elevation of patella and clinical results.